Viihteen laatu nykytietokonepeleissä - Makkonen, Antti (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2008)
Tässä pro gradu tutkielmassa tarkastellaan viihteen laadun tekijöitä nykyaikaisissa tietokonepeleissä ja niiden vaikutusta pelin viihdytysarvoon. Tutkielmassa on analysoitukeskeisiä pelialan artikkeleita, jotka käsittelevät pelaajien vaatimuksia hyvältä peliltä. Artikkeleita analysoimalla on löydetty 14 erilaista tietokonepelin viihdearvon osatekijää: osallistuminen, palaute, säännöt, pelaamaan oppiminen, mielekäs tekeminen, kilpailu, immersio, yhtenäinen ja ymmärrettävä pelimaailma, tarinan luominen, turvalliset kokemukset, sosiaalinen pääoma, ennakko-odotukset, tekniset vaatimukset ja markkinoiden odotukset. Löydettyjä viihteen laadun osatekijöitä etsitään pelityypin mukaan valittuista 12 nykypelistä, ja tulokset paljastavat, että tietyt tekijät ovat yhtenäisiä hyviksi koetuilla peleillä. Hyvät pelit näyttäisivät omaavan toimivat kontrollit, selkeät palautteet, tasapainoiset säännöt, mielenkiintoista tekemistä, palkintoja etenemisestä ja mahdollisuuksia vaikuttaa pelin tapahtumiin koko pelaamisen ajan. Hyväksi peliksi on määritelty peli, joka sai keskiarvokseen 90% tai enemmän peliarvosteluissa jaetuista pisteistä. Lisäksi hyvän pelin ei näyttäisi tarvitsevan toteuttaa täydellisesti kaikkia viihteellisen laadun osatekijöitä.

Quality of entertaiment in contemporary games This Master’s thesis studies entertainment quality factors in contemporary computer games, and their impact on the entertainment value of the game. The thesis analyses some of the key articles in game industry, which deal with players’ requirements for a good game. In these articles 14, different factors of entertainment quality were identified: participation, feedback, rules, learning to play, meaningful chores, competition, immersion, coherent game world, story creation, safe experiences, social capital, players’ expectation for the game, technical requirements and marketing expectations. The factors of entertainment quality listed above were in turn identified in 12 contemporary games, and further analysis reveals that some factors are common in games that are viewed as good games. A good game seems to need working controls, clear feedback, balanced rules, meaningful chores, rewards and a opportunity to influence game events during the entire play time. A game was considered to be good if it got 90% or more points from game reviews in selected game media. In addition, it seems that a good game does not need to implement all of the entertainment quality factors.