Pharma 4.0 – älykkäiden järjestelmien käyttöönotto lääketeollisuudessa - Räkköläinen, Noora (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Pharma 4.0:n, älykkäiden järjestelmien, käyttöönottoa lääketeollisuuden tuotannossa. Tutkielman tavoite oli selvittää, millaisia hyötyjä ja haasteita Pharma 4.0:n käyttöönottoon liittyy sekä miten alan tiukka sääntely-ympäristö vaikuttaa tähän muutokseen. Tutkielma suoritettiin kirjallisuuskatsauksena hyödyntäen edeltävän viiden vuoden aikana julkaistuja lähteitä. Tutkielmassa havaittiin, että Pharma 4.0 tarjoaa merkittäviä liiketoiminnallisia hyötyjä. Sen keskeisimmät hyödyt ovat tuotannon, laadunvarmistuksen sekä tietojohtamisen tehostuminen. Kuitenkin käyttöönotto on vasta alkuvaiheessa, ja siihen liittyy huomattavia haasteita. Käyttöönottoa rajoittaa erityisesti tiukka sääntely-ympäristö, korkeat kustannukset sekä alan teknologiakehityksen nykytilanne. Pharma 4.0:n vaikutuksia tarkasteltiin eri sidosryhmien, kuten linjatyöntekijän, sääntelevän toimijan ja yhteiskunnan, näkökulmista. Näin pyrittiin havainnollistamaan käyttöönoton kokonaisvaltaisia vaikutuksia sekä siihen liittyvien hyötyjen ja haasteiden välisiä riippuvuussuhteita. Pharma 4.0:n onnistunut käyttöönotto edellyttää tiivistä, poikkitieteellistä yhteistyötä eri asiantuntijoiden välillä. Koska älykkäiden järjestelmien hyödyntäminen voi parantaa lääkkeiden laatua ja ehkäistä niiden saatavuusongelmia, sen tuomat edut ulottuvat valmistavasta organisaatiosta aina yhteiskuntaan saakka.
Keywords: Pharma 4.0, Teollisuus 4.0, lääketeollisuus, sääntely