Välimuotoisen asumisen kehittäminen palvelumuotoilun avulla : Sidosryhmien odotukset ja markkina Varsinais-Suomessa - Säteri, Aino (My University, 2022)
Ikääntyneiden asumiseen liittyvät haasteet lisääntyvät Suomessa suurten ikäryhmien ikääntyessä. Välimuotoinen asuminen nähdään varteenotettavana ratkaisuna ikääntyneiden asumisen haasteiden selättämiseen sen ollessa kevyempi ja kustannustehokas asumismalli. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, miten palvelumuotoilun avulla voidaan kehittää välimuotoisen asumisen yksiköitä. Tutkimus tehdään toimeksiantona Rakennusliike Tikakoskelle. Tutkimuskysymykseen pyrittiin vastaamaan kahden osaongelman avulla: • Millainen on välimuotoisen asumisen markkina Varsinais-Suomessa nyt ja tulevaisuudessa? • Millaisia odotuksia välimuotoiselle asumiselle eri sidosryhmillä on? Tutkimus toteutettiin joulukuun 2021 aikana teemahaastatteluina. Teemahaastatteluiden tarkoituksena oli kartoittaa välimuotoisen asumisen markkinaa sekä sidosryhmien odotuksia välimuotoista asumista kohtaan. Teemahaastatteluita toteutettiin 21 kappaletta, joista 11 suunnattiin vuosina 1940–1969 syntyneille ikääntyville, sekä 10 kappaletta välimuotoisen asumisen muille sidosryhmille. Lisäksi apuna käytettiin sekundääriaineistoja. Aineisto yhteismitallistettiin, analysoitiin, koodattiin ja luokiteltiin. Tutkimus osoittaa, että välimuotoisen asumisen markkina koetaan potentiaalisena ja kiinnostavana. Uudenlaisia ratkaisuja tarvitaan ja välimuotoinen asuminen koetaan hyväksi vaihtoehdoksi sen tarjoaman yhteisöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi. Siirtymävaihe hyvinvointialueisiin kuitenkin hidastaa välimuotoisen asumisen kehittymistä. Ikääntyvien omien toiveiden ja tahdon merkitys palveluiden tuottamisessa on kasvamassa. Ikääntyvät ovat heterogeeninen ryhmä ja heidän subjektiivista näkemystänsä asumisesta ei ole huomioitu riittävästi. Tutkimustulokset olivat linjassa aiemman kirjallisuuden kanssa, mutta ne tarjosivat myös täysin uutta tietoa välimuotoisen asumisen markkinasta sekä ikääntyvien odotuksista sekä tunteista välimuotoista asumista kohtaan. Aineiston perusteella muodostettiin myös palvelumuotoilun kehitysmenetelminä tunnettuja visualisointeja tuloksista. Näitä olivat odotusten kartta, empatiakartta sekä päivä elämässä -kuvauksesta sovellettu viikko elämässä -kuvaus.
Keywords: palvelumuotoilu, arvon yhteisluonti, palvelumuotoilun kehitysmenetelmät, välimuotoinen asuminen, välimuotoasuminen, odotukset, asiakasymmärrys