Hankinnainen pitkä QT -aika - Mononen, Elina (My University, 2021)
Tässä syventävien opintojen kirjallisuuskatsauksessa perehdyin hankinnaiseen pitkä QT -oireyhtymään. Hankinnainen pitkä QT -oireyhtymä on paljon yleisempi kuin synnynnäinen muoto. Hankinnaisessa pitkä QT -oireyhtymässä QT-aika pidentyy jonkin ulkoisen tekijän vaikutuksesta. Näitä ovat esimerkiksi lukuisat eri lääkeaineet (mm. makrolidiantibiootit, monet antipsykootit ja mielialalääkkeet), elektrolyyttihäiriöt, erilaiset sairaustilat (mm. sydämen, maksan ja munuaisten vajaatoiminta) ja päihteet. Naisilla on luonnostaan pidempi QT-aika verrattuna miehiin ja tämän vuoksi naiset ovat alttiimpia pitkä QT -oireyhtymälle. Pidentyneen QT -ajan merkittävin seuraus on mahdollisesti kehittyvä kääntyvien kärkien kammiotakykardia (TdP, Torsades de Pointes). Torsades de Pointes voidaan havaita ja diagnosoida EKG:n avulla. Kääntyvien kärkien kammiotakykardiassa RR-väli on epäsäännöllinen ja QRS-akseli vaihteleva. Kääntyvien kärkien kammiotakykardia voi olla täysin oireeton tai se voi aiheuttaa potilaalle palpitaatio-tuntemuksia, huimausta, synkopeeta (äkillinen tajunnan menetys) ja jopa kouristuksen. Torsades de Pointes tulisi havaita ajoissa, sillä pitkittyessään se voi johtaa hengenvaaralliseen kammiovärinään ja pahimmassa tapauksessa äkkikuolemaan. Mitä useampia altistavia tekijöitä on läsnä, sitä todennäköisemmin QT-ajan pidentyminen johtaa kääntyvien kärkien kammiotakykardiaan. Tämän vuoksi ei tulisi käyttää useaa QT-aikaan vaikuttavaa lääkettä yhtä aikaa. QT-ajan suhteen riskilääkkeitä määrätessä tulee potilailta kartoittaa muut QT-aikaan vaikuttavat altistavat tekijät. Näin voidaan vähentää monia TdP-tapahtumia. Jos potilaalla on hemodynamiikkaa uhkaava TdP, joka ei itsestään ja spontaanisti käänny takaisin sinusrytmiin, tai potilas kollapeeraa, niin tila tulee hoitaa asianmukaisesti sähköisellä kardioversiolla ja hyvällä jälkihoidolla. Tyypillisemmin kuitenkin TdP tapahtuu toistuvina ja itsestään päättyvinä jaksoina. Tällöin ensisijainen hoito on magnesiumsulfaatti suonensisäisesti.