Laboratoriosuunnitteluoppaan laatiminen - Hänninen, Risto (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Työn aiheena oli kehittää asiakasyrityksenä toimivan insinööritoimiston laboratoriosuunnittelua. Työssä tarkasteltiin asiakasyrityksessä aiemmin käytössä olleita laboratoriosuunnittelumenetelmiä, käytiin läpi asiakasyrityksen aiempien laboratoriosuunnitteluprojektien tuottamaa dokumentaatiota ja haastateltiin laboratoriosuunnitteluun osallistuneita sekä laboratoriossa työskenteleviä henkilöitä. Työssä myös seurattiin kahta laboratorioihin liittyvää projektia asiakasyrityksessä, jotta saataisiin parempi kuva siitä, miten laboratorioihin liittyvät projektit asiakasyrityksessä hoidetaan. Tämän lisäksi tutustuttiin laboratoriosuunnitteluun liittyvään kirjallisuuteen. Työn tuloksena laadittiin asiakasyrityksen käyttöön lääketeollisuuden laadunvarmistuslaboratorioihin keskittyvä laboratoriosuunnitteluopas. Laaditun laboratoriosuunnitteluoppaan keskeinen tulos on uusi systemaattisempi laboratoriosuunnittelumenetelmä. Uudessa laboratoriosuunnittelumenetelmässä selvitetään tarvittavat analyysit tuote-, raaka-aine- ja annostelumuototietojen perusteella. Tarvittavien analyysien perusteella selvitetään tarvittavat laboratoriolaitteet ja -toiminnot. Tuotantomäärien perusteella voidaan selvittää laboratoriolaitteiden tarvittavat määrät. Laboratoriolaitteiden ja -toimintojen vaatimien vastaavien pituusmittojen, standardoidun laboratoriomoduulin ja kokonaistilantarvekertoimen perusteella lasketaan laboratorioiden vaatima pinta-ala. Uutta laboratoriosuunnittelumenetelmää testattiin neljässä esimerkkiprojektissa. Testaus jouduttiin tekemään osissa sopivan laajemman projektin puutteen vuoksi. Laboratoriosuunnitteluoppaasta ei saatu tämän työn puitteissa kovinkaan kattavaa. Sopivien projektien puutteen vuoksi opas keskittyy hyvin pitkälti esisuunnitteluun. Jatkon kannalta uutta menetelmää kannattaa käyttää samalla päivittäen ja tarkentaen menetelmää sekä siinä esiintyviä laskentamalleja ja niissä käytettyjä arvoja.