Eläkeuudistuksen 2017 vaikutukset työeläkejärjestelmään - Auno, Tuuli (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassa tarkastellaan vuonna 2017 voimaantulevan eläkeuudistuksen vaikutuksia työeläkejärjestelmään. Vaikutusten osalta keskitytään lähinnä työntekijän eläkelakiin kohdistuviin muutoksiin. Tutkielmassa esiteltävä vuoden 2017 eläkeuudistuksen sisältö pohjautuu hallituksen esitykseen lainsäädännön muuttamiseksi. Tutkielmassa tarkastellaan eläkeuudistuksen tärkeimpiä tavoitteita ja syitä työeläkejärjestelmän uudistamisen tarpeellisuudelle. Eläkeuudistuksen keskeisin tavoite on työurien pidentäminen. Tutkielmassa esitellään erinäisiä keinoja, joilla työuria on uudistuksen myötä tarkoitus pidentää. Näitä keinoja ovat muun muassa eläkeikien nostaminen ja elinaikaodotteeseen sopeuttaminen. Eläkeuudistuksen muita tavoitteita ovat muun muassa riittävän ja sukupolvien välillä oikeudenmukaisen eläketurvan varmistaminen. Oleellisia muutoksia ovat esimerkiksi työeläkkeen karttumiseen tehtävät muutokset, kuten karttumisprosenttien yhtenäistäminen eri ikävuosiluokille. Tutkielmassa esitetään myös, millaisia vaikutuksia eläkeuudistuksella on työntekijän kuukausieläkkeen sekä koko elinkaaren aikaisen eläkkeen suuruuteen. Eläkeuudistuksen yhtenä tavoitteena on lisäksi työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyden parantaminen. Rahoitukseen liittyviä muutoksia ovat muun muassa vanhuuseläkkeen rahastointiin liittyvät muutokset sekä eläkeyhtiöiden tasausvastuuseen ja tasoitusmäärään tehtävät muutokset. Tutkielmassa arvioidaan lisäksi uudistuksen tavoitteiden saavuttamista sekä esitellään joitain keinoja, joilla on tarkoitus varmistaa esimerkiksi riittävä työurien pituuden kasvu.