EMÄTTIMEN NORMAALIN MIKROBISTON KOOSTUMUS, SIIHEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT JA MIKROBISTON MUUTOSTEN ROOLI GYNEKOLOGISTEN SAIRAUKSIEN TAUSTALLA - Aaltonen, Henrika (My University, 2021)
Monien tekijöiden tiedetään vaikuttavan emättimen mikrobiston normaaliin koostumukseen ja mikrobiston muutokset vaikututtavat useiden gynekologisten sairauksien taustalla. Muun muassa naisen ikä ja sen mukanaan tuomat hormonaaliset muutokset, etnisyys ja elintavat muokkaavat mikrobistoa. Erilaiset ulkoiset ja sisäiset riskitekijät voivat aiheuttaa mikrobiston tasapainon järkkymistä ja johtaa erilaisiin tautiprosesseihin kuten gynekologisiin infektioihin, epäsuotuisiin raskaustuloksiin ja kohdunkaulan syöpään. Bakteerivaginoosia on luonnehdittu emättimen dysbioosina, jossa laktobasilluslajien määrä vähenee ja anaerobisten bakteerien määrä kasvaa. Hiivasienitulehduksen taustalta vastaavanlaista selvää mikrobistoprofiilia ei ole pystytty osoittamaan. Assosiaatioita mikrobiston muutosten ja emättimen atrofian välillä on myös tutkittu ja tulosten mukaan vähäinen laktobasilluslajien määrä, sekä mikrobiston monimuotoisuus lisäävät kuivuuden vaikeusastetta. Lisäksi mikrobiston muutosten on todettu vaikuttavan vulvodynian vaikeusasteeseen ja vaikea tautimuoto on tutkimuksissa assosioitunut emättimen kohonneeseen pH-arvoon ja aerobiseen vaginiittiin. Yhteyksiä kohdunkaulan syövän, HPV-infektion ja emättimen mikrobiston välillä on myös useissa tutkimuksissa raportoitu. HPV-infektion yhteydessä on todettu mikrobiston monimuotoisuuden lisääntymistä, ja useita HPV-infektioon assosioituvia bakteerilajeja on tunnistettu. Mikrobiston muutosten on todettu vaikuttavan myös HPV-infektion paranemisnopeuteen. Kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden yhteydessä on todettu lajiston monimuotoisuuden lisääntymistä ja anaerobisten lajien määrän kasvua. Tulevaisuudessa tarkasti määritetyt muutokset eri tautien taustalla voivat johtaa parempaan tautien ehkäisyyn, tarkempaan diagnostiikkaan ja tehoavampiin hoitomuotoihin.