Opettajat oppilaiden väkivallan kohteina : Kriittinen diskurssianalyysi opettajien kohtaamalle fyysiselle väkivallalle annetuista merkityksistä internetin keskustelupalstalla - Orpana, Elli; Järvinen, Maria (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia diskursseja voidaan tunnistaa internetin keskustelupalstalta liittyen oppilaiden opettajiin kohdistamaan fyysiseen väkivaltaan. Tarkastelemme internetin tunnetulla keskustelupalstalla, Vauva.fi:ssä käytyä aiheeseen liittyvää kommenttiketjua. Tutkimus on toteutettu laadullisena kriittisenä diskurssianalyysinä yhdessä keskustellen ja teemoittelua hyödyntäen. Uskomme, että tutkielma voi tuoda tietoa ja ymmärrystä yhteiskunnassa vallitsevista käsityksistä ja asenteista. Diskurssianalyyttisen tutkimuksen tarkoituksena on sosiaalisen konstruktionismin näkökulmasta pyrkiä löytämään erilaisia diskursseja, eli vuorovaikutuksellisia, kulttuurisia ja tilanteisia kielenkäytön tapoja. Kriittinen diskurssianalyysi on tapa hahmottaa, kuinka näiden diskurssien kautta rakennetaan valtaa ja instituutiota erilaisten merkitysten kautta, jotka ovat joitakin toimijoita suosivia ja joitakin syrjiviä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu tutkimustiedosta lasten ja nuorten tekemästä fyysisestä väkivallasta koulussa sekä opettajien kohtaamasta väkivallasta. Kriittinen diskurssianalyysi on tapa hahmottaa, kuinka diskursiivisen toiminnan kautta rakennetaan valtaa ja instituutiota yleisesti itsestään selvinä nähtyjen merkitysten kautta, jotka ovat joitakin toimijoita suosivia ja joitakin syrjiviä. Analyysin tuloksena nostimme keskustelusta viisi diskurssia, joita ovat yhteiskunnan vallitsevia aatteita ja arvoja korostava diskurssi, päättäjäkeskeinen diskurssi, kulttuuridiskurssi, yksilökeskeinen diskurssi ja opettajaa vastuuttava diskurssi. Tutkimuksessamme esittelemme nämä diskurssit ja tarkastelemme niitä kriittisesti tuoden esiin esimerkiksi sitä, ketkä ovat opettajiin kohdistuvan väkivallan kontekstissa alisteisessa asemassa ja nähdään mahdollisesti syyllisinä.
Keywords: väkivalta; fyysinen väkivalta; opettaja; oppilas; kriittinen diskurssianalyysi; diskurssi; keskustelupalsta