Hankintatoimen vastuullisuuden ajurit ja haasteet - Rakkolainen, Amanda (My University, 2025)
Hankintatoimen vastuullisuuden merkitys on korostunut viime vuosina kirjallisuudessa, lainsäädännössä sekä sidosryhmien vaatimuksissa. Yrityksiltä odotetaan entistä enemmän läpinäkyvyyttä, vastuuta sekä eettisten toimintatapojen noudattamista. Vastuullisen hankintatoimen tavoitteena on huomioida taloudellisen kannattavuuden ohella myös ympäristötekijät ja sosiaalinen vastuu. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia hankintatoimen vastuullisuuden ajureita ja haasteita. Tutkielman tavoitteena on tarkastella, mitkä tekijät kannustavat huomioimaan vastuullisuuden hankinnassa ja millaisia haasteita yritykset kohtaavat, kun vastuullisuusperiaatteita jalkautetaan käytäntöön. Tutkielma pyrkii lisäämään ymmärrystä hankintatoimen vastuullisuudesta ja avartamaan näkemyksiä siitä, miten vastuullisuustavoitteiden saavuttamista voidaan lisätä. Teoriaosiossa käsitellään hankintatoimea sekä sen roolin kehittymistä operatiivisesta tukitoiminnosta keskeiseksi strategiseksi toiminnoksi. Teoriaa tarkastellaan myös yritysvastuun ja hankintatoimen vastuullisuuden sekä sen ajureiden ja haasteiden osalta. Tutkielma toteutettiin tapaustutkimuksena, jossa tutkimuskohteena oli suomalainen vähittäiskaupassa toimiva suuryritys. Tutkielman empiirisen osuuden aineisto on kerätty teemahaastattelemalla viittä hankinta-ammattilaista. Vastuullisuuden ajureiden ja haasteiden tunnistamisella voidaan tarkastella vastuullisuuden kehityskohteita ja mahdollisuuksia. Tutkielman tulokset osoittavat, että hankintatoimessa tunnistetaan ajureita ja haasteita yritysvastuulle. Ajureina korostuvat etenkin lainsäädäntö, riskienhallinta, henkilöstön arvot sekä sidosryhmien odotukset. Vastuullisuuden käytännön toteuttaminen työtehtävissä kohtaa kuitenkin useita haasteita. Haasteista keskeisimpiä ovat yritysvastuuseen liittyvät kustannusrajoitteet. Vastuullisuuden omaksuminen on haastavaa, jos se nähdään kustannuseränä, eikä sen omaksumiselle ole välitöntä taloudellista kannustinta. Vastuullisen hankinnan edistäminen vaatii tasapainoa taloudellisten realiteettien ja yrityksen strategisten tavoitteiden välillä. Yritysvastuun taloudellisten esteiden ylittäminen ja hankintatoimen vastuun lisääminen vaativat ajureiden tunnistamista, tietotaidon lisäämistä, resursseja sekä johdon tukea.
Keywords: hankintatoimi, hankinta, vastuullisuus, yritysvastuu