Oraalinen antikoagulaatiohoito eteisvärinäpotilailla : tromboemboliset komplikaatiot, vuototapahtumat ja kuolleisuus - Korhonen, Maarit J.; Aarnio, Emma; Huupponen, Risto (Suomen farmasialiitto, 2025)
Johdanto
Tämän rekisteripohjaisen kohorttitutkimuksen tavoitteena oli kuvata tromboembolisten komplikaatioiden, vuototapahtumien ja kuoleman riskiä eteisvärinäpotilailla, joille lääkäri aloitti oraalisen antikoagulaatiohoidon, sekä vertailla näiden tapahtumien ilmaantuvuutta suorille antikoagulanteille ja varfariinille lääkemääräyksen saaneiden potilasryhmien välillä.
Aineisto ja menetelmät
Kannan Reseptikeskuksen sähköisen reseptin tietojen avulla tunnistettiin henkilöt, joille määrättiin varfariinia tai suoria antikoagulantteja (dabigatraani, rivaroksabaani, apiksabaani) vuonna
2016. Sähköisiin resepteihin, hoitoilmoitus- ja lääkekorvausoikeusrekistereihin kirjattujen tietojen avulla tunnistettiin eteisvärinää sairastava kohortti, jossa seurattiin iskeemisen aivohalvauksen/tromboembolian, vuototapahtumien ja kuoleman ilmaantumista ensimmäisen oraalisen antikoagulantin määräyspäivästä 31.12.2017 saakka. Suorien antikoagulanttien (vs. varfariini) määräämisen yhteyttä tapahtumien ilmaantuvuuteen estimoitiin Coxin mallilla. Sekoittavina tekijöinä malleihin sisällytettiin potilaan demografiaa, sairastavuutta ja lääkkeiden käyttöä kuvaavia muuttujia.
Tulokset
Tutkimusaineistoon kuului 22 129 eteisvärinäpotilasta, joille ei edeltävän vuoden aikana ollut
määrätty eikä toimitettu oraalisia antikoagulantteja. Heistä 40,8 % sai reseptin varfariinille,
14,7 % dabigatraanille, 27,0 % rivaroksabaanille ja 17,5 % apiksabaanille. Seuranta-aikana potilaista 515 sai iskeemisen aivohalvauksen/tromboembolian, 239 kallonsisäisen vuodon ja 681 ylipäätään vakavan vuototapahtuman; 2044 potilasta menehtyi. Näiden tapahtumien ikä- ja sukupuolivakioidut ilmaantuvuudet olivat pienempiä suorille antikoagulanteille reseptin saaneilla kuin varfariinireseptin saaneilla lukuun ottamatta kallonsisäistä vuotoa, jonka ilmaantuvuus oli pienentynyt vain rivaroksabaanireseptin saaneilla. Vakioitaessa kaikkien mitattujen sekoittavien tekijöiden suhteen rivaroksabaani- ja apiksabaanireseptin saaneilla potilailla havaittiin noin 25 % pienempi iskeemisen aivohalvauksen/tromboembolian vaara (vaarasuhteet 0,76 [95 %:n luottamusväli 0,61–0,96] ja 0,75 [0,58–0,97]) kuin varfariinireseptin saaneilla. Rivaroksabaanireseptin saaneilla havaittiin pienentynyt kallonsisäisen vuodon (0,61 [0,43–0,87]) ja minkä
tahansa vakavan vuodon vaara (0,71 [0,58–0,86]). Lisäksi suorille antikoagulanteille lääkemääräyksen saaneilla oli pienempi kuolleisuus kuin varfariinireseptin saaneilla (dabigatraani: 0,50
[0,42–0,60], rivaroksabaani: 0,64 [0,56–0,72], apiksabaani: 0,80 [0,71–0,90]).
Johtopäätökset
Tämän tutkimuksen perusteella suorat antikoagulantit ryhmänä vaikuttavat keskimäärin tehokkaammilta ja turvallisemmilta kuin varfariini eteisvärinäpotilaan tromboembolisten tapahtumien estossa. Siten tutkimuksen tulokset vahvistavat satunnaistettujen vertailukokeiden tuloksia. Tulokset voivat osin heijastella suorien antikoagulanttien valikoitumista pienemmän riskin potilaille, minkä aiheuttamaa sekoittuneisuutta ei pystytty poistamaan analyyseissä. Lisäksi potilaan todellista lääkkeen käyttöä ei kyetty selvittämään.
Avainsanat: varfariini, dabigatraani, rivaroksabaani, apiksabaani, eteisvärinä,
tromboembolia, verenvuoto, kuolleisuus