Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi ja käyttäytymistaloustieteen kritiikki - Kimpanpää, Santeri (My University, 2026)
Tämä tutkielma tarkastelee tehokkaiden markkinoiden hypoteesia siihen liittyviä keskeisiä oletuksia sijoitta-jien rationaalisuudesta sekä käyttäytymistaloustieteen kritiikkiä tehokkaiden markkinoiden hypoteesia koh-taan. Tutkimusongelmana on, miten käyttäytymistaloustiede kritisoi tehokkaiden markkinoiden hypoteesia sekä missä määrin se kykenee haastamaan hypoteesin keskeiset oletukset sijoittajien rationaalisuudesta ja markkinoiden tehokkuudesta. Tutkielman tavoitteena on analysoida niin tehokkaiden markkinoiden hypo-teesin kuin käyttäytymistaloustieteen teoriaa rahoitusmarkkinoilla sekä arvioida, miten käyttäytymistalous-tiede haastaa tehokkaiden markkinoiden hypoteesin esittämät oletukset. Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi muodostaa perusoletuksia, joiden mukaan sijoittajat ovat pohjimmil-taan rationaalisia, hyödyntävät saatavilla olevaa informaatiota parhaalla mahdollisella tavalla sekä muodos-tavat odotuksensa sekä päätöksensä loogisesti. Tämän takia arvopapereiden hinnat heijastavat teorian mu-kaan kaikkea olennaista informaatiota. Näiden oletuksien takia markkinoille ei pitäisi päästä syntymään systemaattisia hinnoitteluvirheitä tai mahdollisia ylituottoja ilman vastaavan riskin kasvua. Käyttäytymista-loustieteen näkökulma on kuitenkin esittänyt tehokkaiden markkinoiden hypoteesista eroavia näkökulmia, jotka korostavat yksilöiden rajallista rationaalisuutta, tiettyä tunnepohjaista päätöksentekoa sekä ihmisten ajattelun epätäydellisyyttä. Tämä tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisenä tarkoittaen, että se perustuu ainoastaan aikaisempiin tutki-mustuloksiin ilman omaa itsenäistä empiiristä osiota. Lähdeaineisto muodostuu niin ulkomaalaisista kuin suomalaisesta kirjallisuudesta sekä artikkeleista.
Keywords: Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi; käyttäytymistaloustiede; sijoittajakäyttäytyminen; rahoitusmarkkinat.