Työn imun merkitys opettajan työssä - Palonen, Pekka (My University, 2026)
Tämän tutkielman aiheena on työn imun merkitys opettajan työssä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää työn imun merkitystä opettajan työssä ja työn imuun vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla oppilaitoksissa voidaan suunnitella ja kehittää työolosuhteita niin, että ne tukevat opettajien hyvinvointia ja työssä innostumista. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto haettiin kolmesta tietokannasta (Scopus, PubMed, PsycInfo) ja lopulliseen analyysiin valikoitui 15 kansainvälistä vertaisarvioitua artikkelia vuosilta 2014–2025. Työn imua tarkastellaan usein työn vaatimusten ja voimavarojen tasapainomallin (JD-R-malli) avulla. Tutkielman tulosten perusteella työn imun merkitys opettajan työssä on merkittävä, ja sitä edistävät erityisesti työn voimavarat, joihin kuuluvat muun muassa hyvä johtajuus, autonomia, kollegiaalinen tuki sekä opettajan omat henkilökohtaiset voimavarat. Työn imua heikentävät puolestaan työn vaatimukset, joihin lukeutuvat oppilaiden häiriökäyttäytyminen, liialliset työtehtävät ja riittämättömät voimavarat suhteessa työn vaatimuksiin. Useissa tutkimuksissa henkilökohtaiset voimavarat lievensivät työn vaatimusten haitallisia vaikutuksia. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että työn imun merkitys opettajan työssä on suuri ja se rakentuu työn voimavarojen ja vaatimusten tasapainosta. Työn imu ei synny yksittäisestä tekijästä, vaan se rakentuu monitasoisesti työn rakenteista, johtajuuden ja työyhteisön toimivuudesta ja opettajan omista henkilökohtaisista voimavaroista.
Keywords: työn imu; opettajat; työhyvinvointi; työuupumus; työn voimavarat; työn vaatimukset