Maahantulijan ihmisoikeuksien toteutuminen lain väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi valossa - Nyman, Vilhelmiina (My University, 2025)
Syksyllä 2023 Venäjän käyttäytyminen Suomen ja Venäjän välisillä raja-asemilla muuttui, kun Venäjä päästi rajan yli henkilöitä, joilla ei ollut tarvittavaa dokumentaatiota rajan ylittämiselle. Tähän niin sanottuun välineellistettyyn maahantuloon on pyritty reagoimaan lainsäädännön uudistuksilla sekä uudella lainsäädännöllä. Kesällä 2024 säädettiin laki väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi (rajaturvallisuuslaki). ON-työssä tarkastellaan rajaturvallisuuslain vaikutusta maahantulijan ihmisoikeuksiin, etenkin oikeusturvan ja palautuskiellon näkökulmasta. Työssä perehdytään voimassa olevaan kansalliseen lainsäädäntöön, kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin sekä tuomioistuinten ratkaisukäytäntöön, joiden avulla tarkastellaan, miten maahantulijan ihmisoikeudet toteutuvat rajaturvallisuuslakia sovellettaessa. Tätä tarkastelua tuetaan vertaamalla rajaturvallisuuslain tilannetta normaalitilanteeseen. Tämä työ osoittaa, että rajaturvallisuuslaki vaikuttaa merkittävästi maahantulijan oikeusturvan toteutumiseen. Rajaturvallisuuslailla rajoitetaan normaalisti voimassa olevia oikeusturvakeinoja, jolloin maahantulija ei voisi valittaa häntä koskevasta päätöksestä tuomioistuimeen. Työ osoittaa myös, että rajaturvallisuuslaki saattaisi rikkoa ehdotonta palautuskiellon periaatetta, kun maahantulijat käännytetään rajalla. Hallitus on esittänyt rajaturvallisuuslain voimassaoloa jatkettavan vuoden 2026 loppuun asti. Lakia olisi hyvä tarkastella edelleen kriittisesti maahantulijan oikeusturvan toteutumisen sekä palautuskiellon kannalta, jotta noudatetaan kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita.
Keywords: ihmisoikeudet, maahantulija, oikeusturva, palautuskielto, poikkeuslaki, rajaturvallisuus