Pisteytysjärjestelmät ja niiden vaikutukset maahanmuuttajiin - Kortelainen, Ville (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassa keskitytään tutkimaan pisteytysjärjestelmiä, jotka ovat valikoivan maahanmuuttopolitiikan väline. Maahanmuuttajien määrä on kasvanut maailmalla tasaista tahtia ja muuttoliikkeen suunta on ollut kehittyvistä maista kohti hyvinvointivaltioita. Maahanmuuttajien osaamistaso on vaihtelevaa, ja kaikista maahanmuuttajista ei ole taloudellista hyötyä vastaanottavalle maalle. Länsimaiset valtiot kilpailevat keskenään korkean osaamistason maahanmuuttajista ja yrittävät kohentaa kilpailukykyään ja huoltosuhdettaan heidän avulla. Pisteytysjärjestelmät ovat eräs väline tämän muuttoliikkeen hallitsemiseen. Tässä tutkielmassa tutkitaan kirjallisuuskatsauksen muodossa pisteytysjärjestelmiä, niihin liittyvää ilmiötä maahanmuuttajan itsevalikoitumisesta ja järjestelmien vaikutusta maahanmuuttajien työllisyyteen ja tulotasoon. Tarkoituksena on selvittää ovatko pisteytysjärjestelmät tehokas keino hallita maahanmuuttoa ja minkälaisia vaikutuksia niillä on maahanmuuttopopulaatioon. Empiiriset tutkimustulokset keskittyvät Kanadan ja Australian työmarkkinoille ja maahanmuuttopopulaatioihin, koska nämä maat ovat toimineet edelläkävijöinä pisteytysjärjestelmien käytössä. Pisteytysjärjestelmien ominaispiirteet käydään läpi ja niiden kehityskulkua tarkastellaan ja perehdytään reformien syihin ja seurauksiin. Niiden avulla pystyttiin syventämään ymmärrystä pisteytysjärjestelmistä. Johtopäätöksenä voitiin todeta empiiristen tutkimustuloksien perusteella pisteytysjärjestelmien vaikuttavan maahanmuuttajien osaamistasoon sitä kasvattavasti. Korkeammasta osaamistasosta seurasi myös maahanmuuttajien tulotason kasvu ja positiivisia vaikutuksia työllisyyteen. Osaamistason kasvun positiiviset vaikutukset eivät kuitenkaan siirtyneet työllisyyteen yhtä vaivattomasti kuin tulotasoon, vaan niiden siirtyvyydessä huomattiin ongelmia. Pisteytysjärjestelmien reformien tutkimuksen perusteella pystyttiin kuitenkin sanomaan, että työn kysyntäpuolen mukaan ottaminen maahanmuuttopolitiikkaan näyttäisi helpottavan työllisyyden ongelmia.