Varhaiskasvatuksen määrän yhteydet ensimmäisen luokan luku- ja kirjoitustaitoihin tytöillä ja pojilla - Järvinen, Marika (My University, 2018)
Lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen ovat tärkeitä taitoja koulumenestyksen kannalta. Kuitenkaan varhaiskasvatuksen määrän yhteyttä ensimmäisen luokan luku- jakirjoitustaitoihin ei ole aiemmin tutkittu. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää,onko varhaiskasvatukseen osallistumisen määrällä syntymästä esikouluikään yhteyttä luku- ja kirjoitustaitoihin ensimmäisen luokan keväällä. Tutkimukseen valittiin varhaiskasvatukseen osallistumisen osalta aineistoa Vuorovaikutus ja kehitys varhaislapsuudessa(VUOKKO) -seurantatutkimuksesta, ja tutkimus perustuu 66 lapsen otokseen. Lasten ensimmäisen luokan kevään sanojenlukutaito testattiin Ala-asteen lukutestillä (ALLU) ja oikeinkirjoitustaito Ala-asteenkirjoittamistestillä (KITTE). Aineiston analysoinnissa käytettiin korrelaatiota ja riippumattomien otosten t-testiä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että varhaiskasvatuksen määrä ei ole yhteydessä ensimmäisen luokan luku- ja kirjoitustaitoihin. Sen sijaan sanojen lukutaito ennusti sanojen oikeinkirjoitustaitoa ensimmäisen luokan keväällä. Lisäksi tytöillä oli poikia parempi sanojen oikeinkirjoitustaito ensimmäisen luokan keväällä, mutta lukutaidossa ei ollut merkitsevää eroa sukupuolten välillä. Koska kirjoitustaito on pojilla tyttöjä heikompi, olisi erityisesti heidän kielellisenkehityksensä kulkuun syytä kiinnittää jo varhain huomiota. Myös mahdollisen tuen tarve olisi tärkeää havaita riittävän aikaisessa vaiheessa, sekä miettiä, kuinka tuki parhaiten saavutettaisiin.
Keywords: varhaiskasvatus (early childhood education), luku- ja kirjoitustaidot (readingand writing skills), sukupuoli (gender)