Näkö- ja kuulovammat 0,5‒18-vuotiailla lapsilla ja nuorilla Baran piirikunnassa Nepalissa - Yli-Heikkilä, Ella (My University, 2021)
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Nepalissa 34 % väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Maata on koetellut maanjäristykset ja muut luonnonkatastrofit sekä suuret poliittiset muutokset. Nepalissa 1 % lapsista ja nuorista aikuisista on vammaisia. Näistä näköön, kuuloon tai puheen tuottoon tai ymmärtämiseen liittyviä vammoja on noin 43 %:lla. Näkövammoja aiheuttavat muun muassa kaihi, taittoviat, A-vitamiinin puute sekä haitalliset uskomushoidoissa käytettävät silmälääkkeet. Lapsilla kuulovikoja aiheuttavat muun muassa synnynnäiset poikkeavuudet, tulehdukset sekä muiden sairauksien komplikaatiot. Vammaiset lapset jäävät 10 kertaa todennäköisemmin koulun ulkopuolelle ja siksi heidän koulutuksen tasonsa on huonompi kuin ei-vammaisilla lapsilla. Vammaisuuteen liittyy Nepalissa paljon stigmaa ja vammaisuus altistaa eristäytymiselle yhteisöstä ja köyhyydelle. Lääkärin sosiaalinen vastuu ry (myöhemmin LSV) on suomalainen lääkärijärjestö, joka toteutti Nepalissa näkö- ja kuulovammaisiin lapsiin kohdistuvan projektin vuosina 2017–2018. Projektissa koulutettiin vapaaehtoisia seulomaan vammoja lapsilta ja nuorilta. Erikoislääkärit arvioivat lasten näön sekä kuulon ja tekivät lääketieteellisen arvion silmä- sekä korva-, nenä- ja kurkkusairauksista. Lapset saivat asianmukaisen hoidon ja vaikeasti vammaisille lapsille järjestettiin neljän kuukauden kestoinen kuntoutus. Tämän jälkeen lapset ohjattiin paikallisiin kouluihin. Tämä syventävien opintojen kokonaisuus oli osa projektia. Kaikkiaan tutkittiin 366 lasta ja nuorta, joista 15,8 %:lla todettiin näön tai kuulon heikkeneminen. Lapsista ja nuorista, joilta tutkittiin näkö, 13 % oli heikkonäköisiä, joista 94 % oli sokeita. Lapsista ja nuorista, joilta tutkittiin kuulo, 16 % oli kuulovammaisia ja heistä 13 % oli kuuroja. Kuntoutuksen aloitti 49 lasta, joista 37 % raportoitiin aloittaneen koulun. Näköä ja kuuloa ei rutiininomaisesti seulota Nepalissa. Suurin osa vamman aiheuttajista olisi ennaltaehkäistävissä. Hanke osoittaa, että näkö- ja kuulovammoja tulee seuloa tehokkaasti ja samankaltaisia metodeja voidaan hyödyntää tulevaisuuden kehitysmaaprojekteissa.