Digitaalisen väkivallan riskinarvioinnin ja -hallinnan mallin muokkaaminen Suomen oloihin : kuvaus yhteissuunnitteluprosessista - Rautiainen, Tinja (My University, 2024)
Terveydenhuoltoon kehitetään jatkuvasti uusia näyttöön perustuvia interventioita. Niiden implementoinnissa on kuitenkin todettu olevan paljon käytettävyysongelmia. Käytettävyysongelmia voidaan ennaltaehkäistä ottamalla interventioiden loppukäyttäjiä mukaan intervention yhteissuunnitteluprosessiin. Psykiatrisessa hoitotyössä yksi keskeinen tarve interventioille on osastoympäristöissä esiintyvä väkivaltaisuus. Väkivallan riskitason mittaamisella ja sitä seuraavilla väkivallan hallinnan interventioilla voidaan ennaltaehkäistä ja hallita potilaiden väkivaltaista käyttäytymistä. Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli kuvata eDASA + APP (the electronic application of Dynamic Appraisal of Situational Aggression + Aggression Prevention Protocol, Finnish version) -mallin yhteissuunnitteluprosessi loppukäyttäjien kanssa. Tavoitteena oli tuottaa kuvaus eDASA + APP FI -mallin yhteissuunnitteluprosessista, sen alustavasta käytettävyydestä ja muokkaustarpeista. Tutkielma toteutettiin laadullisena kuvailevana tutkimuksena. Aineisto kerättiin kolmella pilottiosastolla pidetyistä työpajoista. Jokaiseen työpajaan osallistui kerrallaan 3-7 osallistujaa. Työpajoja ohjasi eDASA + APP FI -mallin käytettävyyden teemat. Aineisto kerättiin kenttämuistiinpanoin ja analysoitiin laadullisella deduktiivisella sisällönanalyysillä. Työpajoissa eDASA + APP FI -mallia muokattiin yhteissuunnitteluna yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Yhteissuunnitteluun osallistuivat tutkimusryhmä, psykiatristen osastojen hoitohenkilökuntaa ja kokemusasiantuntijoita. Tutkimusaineistosta löydettiin viisi käytettävyyden osa-aluetta, jotka olivat hyväksyttävyys, tarve, implementointi, käytännöllisyys ja integraatio. eDASA + APP FI -mallin koettiin yhtenäistävän osaston käytäntöjä ja toimivan apuna erityisesti uusille työntekijöille hoitaa väkivaltaisesti käyttäytyvää potilasta. Tulosten perusteella voidaan todeta, että yhteissuunnittelua voidaan hyödyntää psykiatriseen hoitotyöhön implementoitavien mallien käytettävyyden varmistamiseksi. Tutkielma toi uutta tietoa väkivallan riskinarvioinnin ja -hallinnan mallin integroinnista potilastietojärjestelmään. Tieto yhteissuunnitteluprosessin kulusta antaa tietoa, kuinka sitä voidaan hyödyntää psykiatriseen hoitotyöhön implementoitavien interventioiden implementoinnissa. Jatkotutkimusehdotuksia ovat eDASA + APP FI -mallin vaikuttavuuden testaaminen laajamittaisessa tutkimuksessa ja väkivallan riskinarvioinnin ja -hallinnan mittareiden ja mallien integrointi osaksi potilastietojärjestelmiä.

New evidence-based interventions are constantly being developed for healthcare. However, there has been found many feasibility issues when implementing these interventions in practice. Feasibility issues can be prevented by including intervention’s end-users in the co-design process. In a psychiatric care, one key need for the interventions is the violence that occurs in the psychiatric wards. By using structured risk management interventions following risk assessment can prevent violence in mental health units. The purpose of this Master’s Thesis was to describe the co-design process the eDASA + APP FI (the electronic application of Dynamic Appraisal of Situational Aggression + Aggression Prevention Protocol, Finnish version) -model with the end-users. The goal was to produce a description of the eDASA + APP FI -model, describe its preliminary feasibility and needs of modifying. The Master’s Thesis was a qualitative descriptive study. The data was collected from workshops held in three pilot units. Each workshop was attended by 3-7 participants at a time. The workshops were guided by feasibility themes of the eDASA + APP FI -model. The data was collected by taking notes of the workshops and analyzed using a qualitative deductive content analysis. The eDASA + APP FI -model was modified with the end-users in the workshops. The research team, psychiatric nurses and experts by experience participated in the co-design. Five feasibility criterions, which were acceptability, demand, implementation, practicality, and integration, were found in the research data. The eDASA + APP FI -model was felt to unify the practices of the units and to help especially new nurses to who behave aggressively. The results indicated that co-design can be utilized to ensure the feasibility of the models implemented in psychiatric care. This study gave new knowledge about the integration of the violence risk assessment and management model into the electronic health records. Information about the co-design process provides information on how it can be utilized in the implementation of interventions implemented in psychiatric care. Future research is needed to test the effectiveness of the eDASA + APP FI -model in a full-scale study and to integrate violence risk assessment and management tools into the electronic health records.
Keywords: yhteissuunnittelu, väkivallan riskinarviointi, väkivallan riskinhallinta, käytettävyys, psykiatrinen hoito, co-design, violence risk assessment, violence risk management, feasibility, psychiatric care