Audiovisuaalinen analyysi Rihannan musiikkivideosta We Found Love ft. Calvin Harris : Näkökulmana narratiivit, artistin tekijyys ja representaatiot - Vatula, Annaliina (My University, 2022)
Musiikkitieteen pro gradu -tutkielman aiheina ovat naiseuteen ja tähteyteen liitetyt narratiivit ja representaatiot sekä Rihannan lauluäänellinen tekijyys näiden osana. Audiovisuaalisena tutkimusaineistona on Rihannan vuonna 2011 julkaistu musiikkivideo We Found Love ft. Calvin Harris (myöhemmin WFL). Päätutkimuskysymys on, miten naiseus, artisti ja tähteys esitetään Rihannan WFL-musiikkivideolla. Kolme alatutkimuskysymystä ovat, millainen naisroolihahmon narratiivi musiikkivideolla syntyy, millä tavalla Rihannan lauluäänellinen tekijyys toteutuu musiikkivideolla sekä miten musiikkivideo rakentaa hänen omaelämäkerrallista narratiiviaan. Tutkimuksen tarkoitus on käsitellä WFL-musiikkivideolta esiin nousevia merkityksiä osana länsimaista populaarikulttuuria. Tutkielmani sijoittuu kulttuurisen musiikintutkimuksen piiriin. Musiikkivideoiden narratiivista tutkimusta tehdään monitieteisesti. Pop-musiikkivideot ovat nykyään helposti saavutettavissa oleva kulttuurin muoto, ja niitä hyödynnetään sosiaalisessa mediassa vuorovaikutteisesti. Kehon materiaalisuus on musiikkivideoilla yhteydessä toimijuuteen. Sen esittämiseen liittyvät valinnat kertovat siten kulttuurista. Feministinen media- ja musiikintutkimus on kiinnostunut valta-asetelmista representaatioiden taustalla sekä normatiivisten tulkintojen haastamisesta. Lauluääni ja tähteys ovat merkittäviä populaarimusiikin tutkimuskohteita. Tutkimusmenetelmäni on audiovisuaalisen aineiston lähiluku, minkä lisäksi käytän neljää eri analyysimallia. Auslander (2004) on kehittänyt mallin populaarimusiikin esitysten tutkimusta varten. Burns on kehittänyt analyysimallin musiikkivideoiden narratiiviseen tutkimiseen vuonna 2015 ja lauluäänellisen tekijyyden tutkimiseen vuonna 2013. Hawkins ja Richardson (2007) ovat kehittäneet analyysimallin tähden omaelämäkerrallisen narratiivin tutkimista varten. Lisäksi lähestyn representaatioita taiteellisista, sosiaalisista ja poliittisista lähtökohdista. Pro gradu -tutkielmani keskeiset tulokset ovat: WFL-musiikkivideo haastaa vanhoilliset naiskäsitykset, Rihannan tekijyys on moniäänistä ja uskottavaa sekä hänen tähtipersoonansa haastaa feministisen kritiikin. Suosittelen jatkotutkimukseksi pro gradu -tutkielmani tutkimusasetelman soveltamista Rihannan muuhun tuotantoon, kehollisuuden tutkimuksen laajentamista haavoittuvuuden esittämiseen sekä häpeää musiikkivideoiden tutkimusaiheeksi.
Keywords: audiovisuaalinen tutkimus, feministinen mediatutkimus, feministinen musiikintutkimus, lauluääni, lähiluku, musiikintutkimus, musiikkivideot, narratiivinen tutkimus, populaarimusiikki, representaatio, ruumiillisuus, tähteys