Tietojohtamisen ja automatisoinnin soveltaminen terveydenhuollon henkilöstöresursoinnissa : CASE Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri - Utriainen, Sofia (My University, 2021)
Väestö ikääntyy ja terveydenhuollon kantokyky on sen vuoksi koetuksella. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä erityisen paljon ajallisia resursseja syö henkilöstöresursointi, joka pitää sisällään mm. työvuorosuunnittelun ja henkilöstön osaamisprofiilin hallinnan. Tehokkaan henkilöstöresursoinnin rooli korostuu terveydenhuoltoalalla, kun kasvavaan palvelukysyntään täytyy vastata yhä niukemmilla resursseilla. Aikaisemman tutkimuksen pohjalta on huomattu, että henkilöstöresursoinnin tietotarpeita on päivittäin lähes sata ja erilaisia vastaavan hoitajan työsuoritteita lähes 6000. Organisaatioissa tuotetaan tänä päivänä valtava määrä tietoa, mutta sitä ei olla vielä kyetty valjastamaan toiminnan tehostamiseksi siinä määrin, kuin teknologian kehityksen puitteissa olisi nykyään mahdollista. Henkilöstöresursoinnin tehostamiseksi vaaditaan työkaluja henkilöstöresursoinnin tiedon keräämiseksi ja mallintamiseksi. Tietojohtaminen, jakautuu tiedon johtamiseen ja tiedolla johtamiseen. Näiden avulla tietoa on mahdollista hallinnoida ja sitä voidaan hyödyntää päätöksentekoon. Erilaisilla automaatioratkaisulla, kuten ohjelmistorobotiikalla ja järjestelmäintegraatiolla taas voidaan automatisoida organisaation liiketoimintaprosesseja niin, että henkilöstön työaika vapautuu enemmän arvoa tuottavien tehtävien tekemiseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten henkilöstöresursointia voidaan tehostaa tietojohtamisen ja sitä tukevan automatisoinnin keinoin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa hyödynnettiin aineistoanalyysia ja asiantuntijahaastatteluja. Aineistoanalyysin avulla perehdyttiin kohdeorganisaation liiketoimintaprosesseihin ja tietojärjestelmiin syvemmin. Asiantuntijahaastattelujen avulla haluttiin saavuttaa syvempää ymmärrystä tutkimuksen aiheista, sekä selvittää, miten tietojohtamista ja automatisointia on vertailuorganisaatiossa hyödynnetty. Haastattelutulokset osoittivat, että henkilöstöresursointia on mahdollista tehostaa tiedon johtamisen, automaatioratkaisujen ja tiedolla johtamisen avulla siten, että henkilöstön työaikaa vapautuu enemmän potilaiden hoitamiseen. Henkilöstöresursoinnin tietoa voidaan kerätä tietojärjestelmiin, josta se järjestelmäintegraation tai ohjelmistorobotiikan keinoin yhdistellään muodostamaan päätöksenteossa hyödynnettävää tärkeää informaatiota. Palvelukysyntää voidaan ennakoida historiallisten tilastojen pohjalta. Väestörakenteen muuttuminen ei tutkimuksen mukaan lisää henkilöstön tarvetta, vaan taloudellisten resurssien ja innovoinnin tarvetta.
Keywords: tietojohtaminen, automatisointi, järjestelmäintegraatio, ohjelmistorobotiikka, terveydenhuolto, henkilöstöresurssit, henkilöstöresursointi