Lasikaton läpi jyrkänteelle – sukupuolittuneita rakenteita naisten johtajuuspolulla - Mikkola, Anni (My University, 2025)
Sukupuolten tasa-arvo työelämässä on pitkään ollut keskeinen tavoite, mutta silti naiset ovat edelleen aliedustettuina johtotehtävissä. Heidän etenemistään johtotehtäviin rajoittavat kulttuuriset ja rakenteelliset esteet, jotka ovat usein vaikeasti tunnistettavissa. Näitä ovat muun muassa yhteiskunnassa syvälle juurtuneet sukupuolistereotypiat ja sukupuoleen liitetyt rooliodotukset. Sukupuolittunut johtajuus tarkoittaa, että johtajuuteen liitetyt normit, odotukset ja käytännöt rakentuvat kulttuurisesti ja historiallisesti tavalla, joka suosii maskuliinisiksi miellettyjä piirteitä ja toimintatapoja. Tutkielmassa tarkastellaan sukupuolittuneen johtajuuden ilmiötä ja sen rakentumista, sekä siihen liittyviä lasi-ilmiötä ja niiden taustamekanismeja. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten sukupuolittunut johtajuus ja siihen liittyvät lasi-ilmiöt vaikuttavat naisten urakehitykseen ja asemaan johtotehtävissä. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa aineistona on käytetty pääasiassa vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita. Tutkielma ei rajoitu mihinkään tiettyyn sektoriin, sillä sen tavoitteena on tarkastella sukupuolittuneen johtajuuden ja lasi-ilmiöiden vaikutuksia laajemmin yleisellä tasolla ja ymmärtää naisten urakehityksen haasteita johtotehtäviin eri konteksteissa. Myöskään johtotehtäviä ei ole rajattu tiettyyn tasoon, vaan tarkastelussa ovat niin keskijohto kuin ylimpään johtoon kuuluvat tehtävät sekä hallituspaikat. Laaja lähestymistapa mahdollistaa sen, että ilmiön monimuotoisuus ja eri tasoilla vaikuttavat esteet tulevat näkyviksi. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että sukupuolittunut johtajuus ja lasi-ilmiöt ovat toisiinsa kietoutuneet ja toisiaan vahvistavat ilmiöt, jotka luovat merkittäviä haasteita naisten urakehitykselle johtotehtäviin. Lasikatto luo ensisijaisesti haasteita johtotehtäviin pyrkiessä. Lasijyrkänne puolestaan tulee vastaan naisilla, jotka ovat onnistuneet rikkomaan lasikaton ja saavuttaneet johtoaseman. Sukupuolittuneet odotukset johtajuudesta vaikuttavat molemmissa ilmiöissä keskeisesti taustalla, sillä ne määrittelevät sitä, kenen nähdään olevan sopiva johtaja, milloin ja millä ehdoilla.
Keywords: sukupuolittunut johtajuus, naisjohtajuus, lasi-ilmiöt, lasikatto, lasijyrkänne