WiderScreen 26 (2-3) 2023: Elävän kuvan Suomi - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Teemanumero pureutuu kotimaisen elokuvan lähihistoriaan viimeisen parin vuosikymmenen ajalta. Suomalaisen elokuvan voi sanoa 2000-luvulla purjehtineen eteenpäin suotuisassa myötätuulessa. Kotimaiset elokuvat ovat saaneet katsojia, elokuvia tehdään Suomessa enemmän kuin vuosikymmeniin ja elokuvien kirjo on moninaistunut. Aiemmin lähinnä marginaaleihin jääneet aiheet ja tekijät pääsevät nykyään aiempaa paremmin esille jo siksi, että tekninen kehitys on madaltanut elokuvanteon kynnystä, mikä Suomessa on näkynyt pientuotantojen yleistymisenä. Erikoisnumero käsittelee kaikkia näitä teemoja. Kirjoittajat ovat alan tutkijoita, opiskelijoita, toimittajia ja asiantuntijoita. Julkaistuissa teksteissä tehdään ajankohtaisia havaintoja ja herätetään keskustelua – samalla tallentuu nykyhetken näkemyksiä suomalaisesta elokuvasta jälkipolvien tarkasteltavaksi ja arvioitavaksi.

The special issue dives into the recent history of Finnish cinema over the past couple of decades. Finnish cinema can be said to have sailed forward in favorable winds during the 21st century. Domestic films have gathered audiences, more films are being produced in Finland than in decades, and the diversity of films has increased. Previously marginalized topics and creators now receive more visibility, partly because technological advancements have lowered the threshold for filmmaking, as seen in the rise of independent productions in Finland. The contributors include researchers, students, journalists, and experts in the field. The published texts provide timely observations and spark discussions, capturing contemporary perspectives on Finnish cinema.