Alaikäinen työsopimuksen osapuolena - Blomvall, Leena (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Työoikeudellinen tutkielma käsittelee alaikäisen henkilön mahdollisuuksia toimia työsuhteen osapuolena. Samalla selvitetään erityisesti työnantajuuteen liittyviä vastuita ja alaikäisten erityistä suojelutarvetta. Tämä suojelutarve ja työnantajan ankara vastuu työsuhteessa voivat aiheuttaa ristiriitoja käytännön työelämässä. Erityisesti vammaislain uudistustyössä on tullut esiin ajatuksia, jotka lainsäädäntöön otettaessa muuttaisivat olennaisesti käsitystä alaikäisen mahdollisuuksista toimia työnantajana. Samalla käytännön seurauksena voi olla vakavia ristiriitoja alaikäisen suojelun ja työnantajavastuiden välillä. Nuoria koskeva lainsäädäntö on hajallaan eri laeissa. Lisäksi alaikäisiin liittyviä lakeja on eri oikeuden aloilla kuten esimerkiksi perhe-, työ- ja kauppaoikeuden aloilla. Tästä seuraa, että suojelua ja vastuuta on painotettu eri tavoin eri oikeudenaloilla. Alaikäisiä työntekijöitä varten on säädetty oma erityislakinsa, jonka esitöitä käytän pääasiallisena lähteenä tämän aiheen käsittelyssä. Myöskään alaikäisistä työnantajina ei juuri ole kotimaista oikeuskäytäntöä eikä oikeuskirjallisuutta. Tästä syystä eri lakien esityöt ovat keskeisessä asemassa tämänkin aiheen työoikeudellisessa tarkastelussa. Yleisesti työnantajiin liittyvästä tutkimuksesta Martti Kairisen kirjoitukset ovat keskeisiä tässä työssä. Tarkastelun tuloksena voidaan todeta alaikäisiin liittyvän lainsäädännön tarvitsevan yhtenäistämistä. Erityisesti nuoria työntekijöitä koskevat ikärajat tulisi yhtenäistää vastaamaan oppivelvollisuusikää. Lisäksi eri oikeudenalojen kesken pitäisi erityisesti alaikäisen suojelu ottaa kaiken lainsäädännön läpäiseväksi periaatteeksi. Viimeiseksi työsopimuslakiin olisi lisättävä täysi-ikäisyysvaatimus työnantajalle. Samalla työnantajan alaikäisyyden sallivat säännökset pitäisi poistaa muusta lainsäädännöstä.