Signaaleja – Harhailua mastojen juurella eli rytmejä ja tilallisuuksia kartoittamassa - Seesmeri Laura (Finland, 2025)
Osallistavassa kartoittamisessa hyödynnettävillä taidelähtöisillä menetelmillä tavoitetaan paikan affektiivisuutta. Kartoittaja voi myös osallistaa itsensä ja hyödyntää taidelähtöisyyttä tutkimustulosten julkaisemisessa.
Mitä tapahtuu, kun joukot teini-ikäisiä laitetaan tunniksi harhailemaan käytöstä poistetun lyhytaaltoaseman maisemiin ja heitä innostetaan etsimään menneisyyden merkkejä, kirjoittamaan runoja ja ottamaan valokuvia? Miten osallistaminen ja taidelähtöisyys toimivat nopeatempoisena harhailuna hylätyssä teollisessa kulttuuriympäristössä? Millaista atmosfääriä näin tavoitetaan osaksi paikan kartoitusta? Entä mitä tutkija tavoittaa, kun hän osallistaa itsensä samankaltaisin metodein? Artikkeli pohtii myös toisinjulkaisemisen keinoja ja siihen liittyy tekstin lisäksi kuvia, runoja, karttoja, video ja ääninauha sekä nuotinnus.