Suomen metsäteollisuuden kiertotalousinnovaatioiden ympäristöllinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus : Monitapaustutkimus - Rantanen, Emilia (My University, 2023)
Nykypäivänä ollaan yhä tietoisempia siitä, että perinteinen ”ota, käytä, hävitä” -ajatteluun perustuva lineaarinen liiketoimintamalli ei ole ympäristöllisesti tai yhteiskunnallisesti järin kestävä. Vaihtoehto lineaariselle talousmallille on kiertotalous, joka saanut paljon huomiota niin liiketoiminnassa, politiikassa kuin tieteellisessä tutkimuksessakin. Kiertotalouteen siirtyminen on radikaali systeemitason muutos ja vaatii onnistuakseen innovaatioita yritysten tavoissa tuottaa, kuluttajien tavoissa kuluttaa sekä päättäjien tavoissa säätää lakeja. Suomessa on kauaskantoista ja erityislaatuista metsäalan osaamista ja metsäsektorin tulevaisuudennäkymät liitetään vahvasti innovaatioihin ja kiertotalouden periaatteiden mukaiseen liiketoimintaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa perinteisessä liiketoiminnassa vähemmälle huomiolle jääneitä liiketoiminnan ympäristöllisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Näitä vaikutuksia tarkastellaan suomalaisten metsäteollisuuden yritysten kiertotalousinnovaatioiden näkökulmasta. Tutkimusongelmaa lähestytään tutkimuskysymyksellä ”mikä on Suomen metsäteollisuuden kiertotalousinnovaatioiden ympäristöllinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus?”. Tutkimuskysymyksestä on johdettu kolme alakysymystä, joiden pohjalta tutkimukselle on rakennettu teoreettinen viitekehys. Viitekehyksenä käytetään kiertotalouden strategioita ja kiertotalouden liiketoimintamalli-innovaatioita. Ympäristöllisen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden viitekehyksenä käytetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Teoriasta rakennettu viitekehys toimi runkona tutkimuksen toteuttamiselle ja tulosten tulkinnalle. Tutkimus on toteutettu laadullisena monitapaustutkimuksena analysoimalla kolmen suurimman suomalaisen metsäteollisuuden yrityksen julkisesti saatavilla olevaa tietoa, pääasiassa vuoden 2022 vuosiraportteja. Keskeisinä tuloksina kiertotalousinnovaatiot osallistuvat sekä yritysten että laajemmin yhteiskunnan kestävän kehityksen ympäristöllisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseen. Kiertotalousinnovaatioissa korostuu teollisuudenalan teknisyyden vuoksi positiiviset ympäristölliset vaikutukset, mutta biopohjaisten tuotteiden ja prosessien yhteiskunnallisiakin vaikutuksia tunnistetaan. Kiertotalousinnovaatioilla on paljon positiivia ympäristövaikutuksia, jotka tukevat yritysten ympäristöllisten tavoitteiden saavuttamista, kuten luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen, ilmastonmuutoksen hillintään sekä resurssien tehokkaaseen ja vastuulliseen käyttöön. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ilmenee erityisesti kiertotalouden palveluinnovaatioissa, joita on kuitenkin markkinoilla vielä suhteellisen vähän. Suomen metsäteollisuuden innovaatiotoiminnassa näkyy pitkän aikavälin sitoutuminen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen. Metsäteollisuusyrityksissä ymmärretään, että kyseessä on suuri systeemitason muutos, joka vaatii onnistuakseen innovaatioita sekä teknisellä, sosiaalisella että systeemitasolla.
Keywords: innovaatiot, kiertotalous, metsäteollisuus