Äidin ja isän sensitiivisyyden vaikutus lapsen tunnetaitoihin - Mäkinen, Mia (My University, 2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko vanhempien sensitiivisyydellä lapsen ollessa 2-vuotias yhteys tämän tunteiden nimeämisen ja tunnistamisen taitoihin 3-vuotiaana. Tutkielmassa etsittiin vastausta kolmeen tutkimuskysymykseen. Ensinnäkin haluttiin tietää, onko äidin emotionaalinen ja kognitiivinen sensitiivisyys leikkitilanteessa 2-vuotiaan lapsensa kanssa, yhteydessä tämän kykyyn tunnistaa ja nimetä tunteita 3-vuotiaana. Toiseksi oltiin kiinnostuneita myös isien sensitiivisyyden yhteydestä lastensa tunnetaitoihin. Lisäksi pyrittiin selvittämään vaikuttaako lapsen sukupuoli 3-vuotiaan tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen taitoihin. Käytetty videohavainnointiaineisto on osa laajempaa Vuorovaikutus ja kehitys varhaislapsuudessa eli VUOKKO pitkittäistutkimusta (Silvén, Poskiparta, Niemi ja Voeten 2007). Vanhemman sensitiivisyyttä mitattiin havainnoimalla videokuvattuja leikkitilanteita lapsen kanssa neljän muuttujan osalta, jotka olivat autonominen tuki, oppimisen ohjaaminen, emotionaalinen tuki ja tunteiden ilmaiseminen. Lapsen tunnetaitoja mitattiin havainnoimalla videokuvattuja lapsen tunnistamis- ja nimeämistilanteita. Tämän tutkimusaineiston perusteella ei löytynyt merkitsevyyttä kummankaan vanhemman, isän tai äidin, sensitiivisyyden ja 3-vuotiaan lapsen tunnetaitojen välillä. 3-vuotiaan lapsen sukupuolella ei ollut vaikutusta lapsen tunnetaitoihin. Tutkimus osoitti, että 3-vuotiaan lapsen tunnetaidot ovat näiltä osin mahdollisesti vasta kehittymässä.
Keywords: vanhempien sensitiivisyys, tunteiden tunnistaminen, tunteiden nimeäminen, varhaislapsuus