Virtsaamisvaivat iäkkäillä naisilla - Seija Ala-Nissilä; Maria Nuotio (Duodecim, 2022)
Virtsaamisvaivat ovat yleisiä iäkkäillä naisilla. Vaivat haittaavat päivittäisiä toimintoja ja heikentävät elämänlaatua. Virtsankarkailu ja erilaiset muut rakko-oireet, kuten tyhjentämisongelmat on syytä erottaa toisistaan hoitoa mietittäessä. Virtsaamisvaivoihin liittyvät muut lantionpohjan toimintahäiriöt tai oireet kuten laskeumat ja ummetus on hyvä huomioida. Huolellinen anamneesi ja kliininen tutkimus ovat tärkeitä, tarvittaessa myös muiden sairauksien ja lääkitysten moniammatillinen arviointi. Ikä sinänsä ei vaikuta hoidon valinan, mutta lääkehoidon suhteen tulee noudattaa varovaisuutta hyvin iäkkäillä, monisairailla ja gerasteenisilla. Ensisijaisina hoitomuotoina ovat elämäntapaohjaus, liikunta- ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen, jotka auttavat myös lantionpohjan lihasten toiminnan ja virtsarakon hallinnassa. Ponnistusvirtsankarkailun leikkaushoidon tulokset ovat iäkkäillä huonommat kuin nuoremmilla. Hoidolla tavoitellaan parempaa elämänlaatua.