Töistä kotiin ja kotoa töihin Perheystävällisen työpaikan jäljillä - Laakso, Emmi (My University, 2017)
Etenkin viime vuosina työn ja perheen yhteensovittamisen aiheet ovat olleet vahvasti esillä niin arkielämän keskusteluissa kuin mediassakin. Eikä ihmekään, sillä työ ja perhe ovat aikuisuuden keskeisimpiä elämänalueita ja näiden yhteensovittaminen nykyisessä varsin hektisessä ja alati muuttuvassa työelämässä ei ole aina helppoa. Työn ja perheen yhteensovittamisen tutkimuksissa näkökulmana on usein ollut näiden elämänalueiden välinen vuorovaikutus sekä perheystävällisten organisaatioiden kulttuurin tai toimintatapojen vaikutus työntekijöiden käyttäytymiseen ja asenteisiin. Selittäjiä yritysten perheystävällisyydelle organisaation ominaisuuksista tai sen käytännöistä ei ole tutkimuksissa vielä juurikaan tarkasteltu. Tässä tutkielmassa on sen vuoksi haluttu tarkastella ensinnäkin sitä, kuinka perheystävällisinä suomalaiset työpaikat koetaan, ja toiseksi selvittää voidaanko työpaikan perheystävällisyyttä selittää yrityksen ulkoisilla ja sisäisillä ominaisuuksilla ja missä määrin. Tutkimuksessa on hyödynnetty Työterveyslaitoksen vuonna 2014 keräämää kyselyaineistoa. Kyselyaineisto käsittää 2407 vastausta ja sen kohdejoukkona on työsuojeluhenkilöstö kaikilta suomalaisilta yli 10 henkeä työllistäviltä työpaikoilta. Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisin menetelmin aineiston sekundäärianalyysinä. Analyysimenetelminä on käytetty ristiintaulukointia ja muita kuvailevia menetelmiä sekä faktori-, varianssi- ja regressioanalyysiä. Lisäksi tutkimuksessa on luotu myös katsaus avoimiin vastauksiin, joissa työsuojeluhenkilöstö on saanut esittää omia kehitysideoitaan työn ja perheen yhteensovittamisen helpottamiseksi työpaikoilla. Yhteenvetona tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että suomalaiset työpaikat koetaan suhteellisen perheystävällisinä. Vahvimmin työpaikan perheystävällisyyttä selittävät perheen näkeminen työpaikalla voimavarana, työpaikan pieni koko sekä sukupuolten välinen tasa-arvo. Merkitystä oli lisäksi esimiehille annetulla koulutuksella työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä aiheesta ja siihen liittyvistä käytännöistä tiedottamisella työpaikalla. Naisvaltaiset työpaikat, etenkin terveys- ja sosiaalipalveluiden alalla, koettiin aineistossa miesvaltaisia työpaikkoja perheystävällisemmiksi. Tutkimuksen valossa työpaikkojen kehittäminen yhä perheystävällisemmiksi vaatii työpaikoilta ennen kaikkea asennemuutosta perheystävällisempään suuntaan.