Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Saksalaisen ja suomalaisen vanhemmuusoppaan vertaileva tutkimus - Sandberg, Maria (My University, 2024)
Tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää sitä, millaisia mielikuvia suomalaisissa äitiys- ja lastenneuvoloissa jaettu sekä Saksassa julkaistu, lasta odottaville perheille tarkoitettu materiaali luo naisten ja miesten roolissa perheessä. Tutkimuksessa on haluttu verrata suomalaisesta materiaalista saatuja tuloksia saksankieliseen vastaavaan materiaaliin. Tutkimuksen aineistona ovat toimineet suomalaisessa äitiys- ja lastenneuvolassa jaettu Vauvan odotus -kirja sekä saksankielinen vastaava materiaali internetsivustolta familie.de. Tutkimuksen teoreettinen osuus perustuu kielen käytön, diskurssin ja diskurssianalyysin tutkimiseen. Teoriaosuudessa on perehdytty syvällisemmin kriittiseen diskurssianalyysiin, joka on toiminut tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä. Lisäksi teoriaosuudessa perehdytään siihen, mitä tarkoittavat äitiys ja isyys, sekä siihen, mikä on näiden roolien historiallinen tausta. Samassa yhteydessä luodaan pikainen katsaus myös siihen, miten roolit ovat muuttuneet historiasta nykypäivään tultaessa. Koska tutkimus perustuu kahden kielen vertailuun, perehdytään teoriaosassa myös hieman siihen, kuinka eri kieliä voidaan verrata toisiinsa. Tutkimuksessa todetaan, että suomalaisessa ja saksalaisessa vauvaa odottaville perheille tarkoitetussa materiaalissa ei ole juurikaan eroja. Molemmilla kielillä on selkeästi havaittavissa, että tulevalle äidille ja tulevalle isälle – tai saksankielisessä materiaalissa myös äidin ei-miessukupuolta edustavalle kumppanille – suunnatussa materiaalissa käytetään erilaista kieltä. Äideille suunnatussa materiaalissa kieltä käytetään luomaan pehmeämpiä mielikuvia vauvaperheen arjesta, kun taas isälle tai äidin kumppanille suunnatussa materiaalissa kerrotaan asioista rationaalisemmasta näkökulmasta. Tuloksista selviää kuitenkin, että naisille ja miehille ei pyritä luomaan erilaisia rooleja tulevassa perhe-elämässä, vaan myös tulevia isiä taikka äidin kumppaneita halutaan kannustaa osallistumaan perhe-elämään yhtä tiiviisti kuin tulevan vauvan äitiäkin. Asiasanat: äitiys- ja lastenneuvola, vauvan odotus, vauva, isä, äiti, kriittinen diskurssianalyysi
Keywords: äitiys- ja lastenneuvola, vauvan odotus, vauva, isä, äiti, kriittinen diskurssianalyysi