Sukupuoliroolit ja -stereotypiat suomalaisissa lastenelokuvissa : Heinähattu, Vilttitossu ja kana sekä Prinsessa Pikkiriikki - Myllykoski, Josefiina (My University, 2024)
Lapset viettävät päivittäin aikaa median parissa, minkä vuoksi sen tuotteilla, kuten elokuvilla, on vaikutusta lasten maailmankuvaan ja käsityksiin eri sukupuolista. Mikäli elokuvissa toistetaan perinteisiä sukupuolirooleja, lapset saattavat sisäistää kovin yksipuolisen kuvan sukupuolista. Toisaalta tuottamalla monimuotoisia hahmoja, lasten on mahdollista saada laajempi ja monipuolisempi kuva siitä, mitä on olla nainen tai mies. Tätä kautta voidaan myös murtaa sukupuolistereotypioita ja auttaa lapsia kehittämään avoimempia ja vähemmän rajoittavia asenteita erilaisia sukupuolia kohtaan. Lastenelokuvilla on valtaa edistää sukupuolten tasa-arvoa ja monimuotoisuutta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia sukupuolirooleja ja -stereotypioita vuoden 2024 kotimaisissa lastenelokuvissa esiintyy. Aineistona tutkimuksessa käytetään kahta elokuvaa, jotka ovat Heinähattu, Vilttitossu ja kana sekä Prinsessa Pikkiriikki. Tutkimusotteeltaan tutkimus on laadullinen ja aineistoa analysoidaan aineistolähtöisesti teemoittelun avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että molemmat aineiston lastenelokuvista haastavat perinteisiä sukupuolirooleja. Nais- ja mieshahmot esitetään moniulotteisina – heissä on yhdistetty sekä feminiinisiä että maskuliinisia piirteitä. Sukupuolten välisiä eroja ei alleviivata, vaan sukupuolet esitetään tasa-arvoisina. Prinsessa Pikkiriikki -elokuvassa sukupuolistereotypioiden murtaminen näkyy vahvemmin kuin Heinähattu, Vilttitossu ja kana -elokuvassa. Lisää tutkimuksia aiheesta kuitenkin kaivataan, sillä tähän mennessä kotimaisia lastenelokuvia ei ole juurikaan tutkittu.
Keywords: sukupuoli, sukupuolirooli, sukupuolistereotypia, sukupuolisensitiivisyys, lastenelokuva