Transformatiivinen johtaminen ja työntekijöiden sisäinen motivaatio etätyössä - Myllyharju, Roosa (My University, 2025)
Tiivistelmä: Etätyön yleistyminen on merkittävästi muuttanut johtamiskäytäntöjä ja korostanut työntekijöiden sisäisen motivaation merkitystä. Tämä kandidaatin tutkielma tarkastelee, kuinka transformatiivinen johtaminen voi edistää työntekijöiden sisäistä motivaatiota etätyöympäristössä. Tutkielman tavoitteena on muodostaa teoreettinen kokonaiskuva siitä, miten transformatiivinen johtaminen tukee työntekijöiden psykologisten perustarpeiden: autonomian, kompetenssin ja yhteenkuuluvuuden täyttymistä, ja siten vahvistaa sisäistä motivaatiota etätyössä. Tutkielma pohjautuu kirjallisuuskatsaukseen, joka yhdistää transformatiivisen johtamisen teorian sekä itseohjautuvuusteorian (Self-Determination Theory, SDT). Transformatiivinen johtajuus koostuu neljästä osa-alueesta: ideaalisesta vaikutusvallasta, inspiroivasta motivaatiosta, älyllisestä stimuloinnista ja yksilöllisestä huomioimisesta. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä osa-alueet voivat vahvistaa työn merkityksellisyyden kokemusta ja lisätä työntekijöiden sitoutumista. SDT-teorian mukaan sisäinen motivaatio kehittyy parhaiten, kun työ mahdollistaa itsenäisyyden, pätevyyden kokemuksen ja sosiaalisen yhteyden toisiin. Tulokset osoittavat, että transformatiivinen johtaminen voi onnistuneesti vastata etätyön erityishaasteisiin, kuten yhteisöllisyyden puutteeseen ja palautteen vähäisyyteen. Johtaja, joka tukee työntekijän autonomiaa ja osoittaa luottamusta, vahvistaa motivaatiota erityisesti silloin, kun fyysistä läsnäoloa ei ole. Samoin jatkuva palautteenanto ja haasteellisten, mutta saavutettavien tavoitteiden asettaminen lisäävät työn merkityksellisyyttä ja tukevat kompetenssin tunnetta. Yhteenkuuluvuuden kokemusta voidaan ylläpitää muun muassa avoimella viestinnällä, empaattisella vuorovaikutuksella ja yhteisten arvojen korostamisella, myös digitaalisissa työympäristöissä. Tutkielman perusteella transformatiivinen johtajuus muodostaa toimivan lähestymistavan työntekijöiden sisäisen motivaation tukemiseen etätyössä. Keskeistä on, että johtaja tunnistaa psykologisten perustarpeiden merkityksen ja osaa soveltaa johtamistyyliään etätyöolosuhteisiin sopivalla tavalla. Johtamiskäytännöillä voidaan siten vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen myös etätyöympäristöissä.
Keywords: transformatiivinen johtaminen, sisäinen motivaatio, etätyö, SDT-teoria