"Kasvattakaa lapsenne itse, kun kerran olette ne tehneetkin." : Vanhempien näkemyksiä lapsen sopivasta päivähoidon aloitusiästä keskustelupalstojen perusteella - Hautala, Hanna (My University, 2019)
Tutkielman tarkoitus on selvittää vanhempien näkemyksiä päivähoidon sopivasta aloitusiästä. Lisäksi selvitetään millaisia teemoja vanhemmat tuovat esille keskustellessaan päivähoidon sopivasta aloitusiästä. Tutkielman aineisto on kerätty internetin keskustelupalstoilta vuosina 2013–2015 käydyistä keskusteluista liittyen lapsen sopivaan päivähoidon aloitusikään. Tutkielman aineistona käytetyt keskustelut ovat kaksplus.fi, vauva.fi ja suomi24.fi – foorumeilta. Keskusteluja tutkielmassa on mukana neljä ja ne sisältävät yhteensä 197 tutkimuksen aiheeseen soveltuvaa viestiä. Tutkielma on luonteeltaan pääasiassa kvalitatiivinen, mutta aineistoa on analysoitu myös kvantitatiivisin menetelmin. Aineisto on analysoitu sisältölähtöisesti ja aineiston analysoinnissa on käytetty teemoittelua. Tutkimuksen tulosten mukaan suurin osa vanhemmista pitää sopivimpana päivähoidon aloitusikänä 1–2 vuoden ikää. Vanhemmat kannattivat enemmän päivähoidon aloitusta yli kahden vuoden iässä kuin alle 1–vuotiaana. Keskustellessaan päivähoidon sopivasta aloitusiästä vanhempia puhututtivat hoitopäivien pituus, päivähoidon ryhmäkoot, asiantuntijoiden näkemykset, lapsen mahdollisuus saada kavereita ja kehittää sosiaalisia taitoja päivähoidossa, lapsen riittävä kehitystaso päivähoitoon siirtymiseen, vanhemman ja lapsen kiintymyssuhteen säilyminen, perhepäivähoito hoitomuotona sekä muiden syyllistävä suhtautuminen toisten valintoihin.
Keywords: päivähoito, varhaiskasvatus, päivähoidon aloitusikä, vertaissuhteet, kiintymyssuhde