Kirjosiepponaaraiden (Ficedula hypoleuca) kunnon kehitys asynkronisesti kuoriutuvissa pesissä - Pöllänen, Siiri (My University, 2026)
Linnunpoikasten asynkroninen kuoriutuminen on yksi yleinen lisääntymisstrategia linnuilla, jotka hoitavat poikasiaan kuoriutumisen jälkeen. Siinä linnunpoikaset kuoriutuvat viiveellä toisistaan, esimerkiksi päivän välein. Asynkroniselle kuoriutumiselle vastakkainen haudontastrategia on synkroninen kuoriutuminen, jossa poikaset kuoriutuvat suunnilleen saman päivän aikana. Asynkroninen kuoriutuminen johtuu usein naaraan valinnasta aloittaa hautominen ennen kuin se on muninut kaikki munat. Asynkroninen kuoriutuminen voi tietyissä olosuhteissa johtaa viimeisten poikasten kuolemaan, ja haudontastrategian käyttämisen syistä onkin esitetty useita eri hypoteeseja. Seksuaalikonfliktihypoteesissa, jota on tutkittu muun muassa kirjosiepoilla (Ficedula hypoleuca), asynkronian on esitetty hyödyttävän naarasta. Naaras voi asynkronian valitsemalla mahdollisesti säästää omia resurssejaan, jotka muuten menisivät poikasten ruokintaan. Asynkronisesti kuoriutuvassa pesässä poikasruokinta kestää pidempään ja kirjosieppokoiras aloittaa poikasruokinnan, kun naaras vielä hautoo viimeisiä munia. Tällöin koiras myös panostaa ruokintaan pidempään. Naaraan hyödyksi on ehdotettu myös koiraan kontrolloimista tällä keinoin, jotta koiras ei kerkeäisi hankkimaan itselleen muita naaraita. Käytin tutkielmassani tutkimuslajina kirjosieppoa ja tutkimus toteutettiin pesäseurannalla. Lajin koiraiden värityksellä sekä ilman lämpötilalla on todettu olevan vaikutusta koiraiden ruokkimiskäyttäytymiseen. Tutkielmani tarkoitus oli selvittää, miten kirjosiepponaaraan valitsema haudontastrategia ja kumppanin väritys vaikuttavat naaraan poikasruokinnan aikaiseen kunnonmuutokseen. Lisäksi tutkin ilman lämpötilan vaikutusta tähän. Naaraan kunto määritettiin siipimitan ja painon avulla munimisen jälkeen sekä uudestaan poikasten ollessa kymmenen päivän ikäisiä. Kunkin pesän koiraista määritettiin värityksen tummuus ja asynkronisen kuoriutumisen aste laskettiin kolmen päivän ikäisten poikasten siipimitoista. Asynkronialla ja koiraan värityksellä ei havaittu yhdysvaikutusta naaraan poikasruokinnan aikaiseen kuntoon. Asynkronialla oli kuitenkin negatiivinen vaikutus naaraan kuntoon lämpimimmässä sääluokassa. Tutkielman aineistonkeruukesänä pesimäkausi oli erityisen suotuisa; poikasruokinnan aikainen ilman keskilämpötilojen vaihtelu oli vähäistä sekä poikasten pesästälähtöprosentti suuri. Hyvät olosuhteet saattoivat siis tasapainottaa naaraiden haudontastrategian valinnan seurauksia. Asynkronian negatiivinen vaikutus naaraan kuntoon lämpimimmässä lämpötilaluokassa saattoi johtua koiraan ruokintapanoksen jakautumisesta usealle pesyeelle.
Keywords: kirjosieppo; asynkroninen kuoriutuminen; seksuaalikonflikti; hautomisstrategia; koiraan väritys; lämpötila