Noituuden representaatio populaarikulttuurissa : Miten noituutta representoidaan Sabrina: Pimeällä puolella -sarjassa? - Haikonen, Aada (My University, 2025)
Tutkielmani käsittelee noituuden representaatiota populaarikulttuurissa ja erityisesti Sabrina: Pimeällä puolella - sarjassa. Tutkin tätä teemojen kautta, jotka nousevat noituuteen liitettävistä elementeistä kyseisessä sarjassa. Aineistonani toimii Sabrina: Pimeällä puolella – sarja, joka on katsottavissa Netflixissä. Tutkielman tarkoitus on selvittää millä tavoilla noituutta representoidaan kyseisessä sarjassa ensimmäisellä kaudella. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassani toimii representaation käsite. Lisäksi tärkeänä käsitteenä on myös populaarikulttuuri. Tärkeimpinä lähdeteoksina tutkimuksessani ovat Tannisen, Puttosen ja Virtasen pro gradut. Tutkielmassa saadaan selville, että osa noituuteen liitettävistä elementeistä ovat konkreettisia ja osa abstrakteja ja osa näistä abstrakteista elementeistä toimii myös teemoina tutkimukselleni, jotka ovat kuolema, paholainen, loitsut ja rituaalit, luonto sekä sukupuoli. Tutkimuksessa käy myös ilmi, että noituutta representoidaan monilla eri tavoilla Sabrina: Pimeällä puolella - sarjassa. Aiheen tutkimista voisi jatkaa vielä tutkimalla muita kausia samasta sarjasta tai tutkimalla muita populaarikulttuurin tuotteita, joissa noituutta esiintyy.
Keywords: representaatio, populaarikulttuuri, kuolema, paholainen, loitsut, rituaalit, luonto, sukupuoli