Säilöönottopäätökset käräjäoikeuksissa : Oikeus- ja yhteiskuntatieteellinen tutkimus - Piirainen, Ville (My University, 2026)
Tutkielmassa tarkastellaan ulkomaalaisen säilöönottoa koskevaa tuomioistuinkontrollia ja sen toteutumista suomalaisissa käräjäoikeuksissa erityisesti Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja Euroopan unionin oikeuden asettamien vaatimusten valossa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia vaatimuksia voimassa oleva lainsäädäntö asettaa säilöönoton tuomioistuinkontrollille, ja miten nämä vaatimukset toteutuvat käytännössä suomalaisissa käräjäoikeuksissa. Lisäksi tarkoituksena on ollut tarkastella toukokuussa 2025 voimaan tulleen ulkomaalaislain muutoksen vaikutuksia. Tutkimus edustaa oikeus- ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta ja se koostuu sekä lainopillisesta että empiirisestä osiosta. Lainopillisessa osiossa tulkitaan ja systematisoidaan säilöönoton edellytyksiä sekä vaatimuksia säilöönoton tuomioistuinkontrollille Euroopan ihmisoikeussopimuksen, EU-oikeuden sekä Suomen lainsäädännön perusteella. Empiirisessä osiossa tarkastellaan 89 käräjäoikeuden säilöönottopäätöstä monimenetelmäisesti määrällisen ja laadullisen analyysin keinoin. Tutkimuksen keskeinen tulos on, että EU-oikeus asettaa säilöönotolle ja sitä koskevalle tuomioistuinkontrollille korkeat vaatimukset: säilöönotto on poikkeuksellinen ja viimesijainen toimenpide, jonka edellytykset vaihtelevat säilöön otettavan oikeudellisen statuksen mukaan ja jonka lainmukaisuus on arvioitava tapauskohtaisesti suhteellisuusperiaatteen mukaisesti. Empiirinen analyysi osoittaa merkittävän ristiriidan näiden vaatimusten ja käräjäoikeuksien käytännön välillä. Päätökset ovat usein puutteellisesti perusteltuja, EU-oikeuden soveltaminen on virheellistä ja tuomioistuimet laiminlyövät velvollisuutensa arvioida säilöönoton laillisuutta viran puolesta. Tutkielman lopuksi esitetään toimenpidesuosituksia tuomioistuinkontrollin kehittämiseksi, mukaan lukien perustelukäytännön parantaminen, viranomaisten koulutus sekä lainsäädäntömuutokset.
Keywords: säilöönotto; ulkomaalaislaki; EU-oikeus; perusoikeudet; ihmisoikeudet; tuomioistuinkontrolli; oikeusturva