Aggregatibacter actinomycetemcomitansin ulkokalvon lipopolysakkaridin ja HofQ-kanavaproteiinin potentiaalinen kyky häiritä ihmisen immuunivastetta - Kovesjoki, Laura (My University, 2020)
Aggregatibacter actinomycetemcomitans on gram-negatiivinen bakteeri ja yksi parodontiittia aiheuttavista bakteereista. Se muodostaa biofilmin ientaskuun hampaan pinnalle ja aiheuttaa tulehduksen, joka tuhoaa hampaiden tukikudoksia. Bakteerin ulommalla solukalvolla on HofQ-proteiini, joka todennäköisesti kuljettaa DNA:ta solukalvon läpi ja emHofQ on siitä N-terminaalinen solukalvon ulkoinen osa. Ulommalla solukalvolla on myös lipopolysakkarideja (LPS), jotka koostuvat lipidistä ja pitkästä polysakkaridiketjusta. Polysakkaridissa on toistojakso, O-antigeeni, jonka rakenne määrää bakteerin serotyypin. Tutkimuksen tavoite oli selvittää, voisiko LPS:llä ja HofQ:lla olla merkitystä IL-8:n sisäänotossa bakteerisolun sisään. HofQ:sta tutkittiin sen solukalvon ulkoista osaa, emHofQ:ta. emHofQ:sta tuotettiin kolmea muokattua proteiinia, joissa oli muutettu aminohappoja kahdesta silmukasta (K134-K139, D164-S167). Nämä kaksi silmukkaa muodostavat pinnan, johon IL-8:n arveltiin sitoutuvan. Sitoutumiskokeilla testattiin IL-8:n ja IL-1β:n sitoutumista emHofQ-proteiiniin ja IL-8:n sitoutumista LPS:n eri serotyyppeihin Sitoutumiskokeet osoittivat, että IL-8 ja IL-1β sitoutuvat A. actinomycetemcomitansin emHofQ-proteiinissa kahden silmukan (K134-K139, D164-S167) muodostamaan pintaan. Lisäksi eri kantojen LPS:iin IL-8 sitoutuu eri voimakkuuksilla. Sitoutumisen voimakkuus ei ollut riippuvainen serotyypistä tai epäpuhtautena olevien proteiinien tai DNA:n määristä. Tulosten perusteella näyttää siltä, että LPS saattaa konsentroida IL-8:a solun pinnalle, josta HofQ siirtää sitä kalvojen väliseen tilaan.
Keywords: Aggregatibacter actinomycetemcomitans, emHofQ, interleukiini-8, LPS, sytokiini