Femoral neck system (FNS) ja reisiluun kaulan murtuma - Strengell, Ida (My University, 2021)
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin reisiluun kaulan murtumien leikkaushoidossa käytettävän Femoral Neck Sytemin (DePuy Synthes, Zuchwil, Switzerland) (FNS) käyttöä kirjallisuuskatsauksen avulla. Osana tutkielmaa perehdyttiin lisäksi reisiluun kaulan murtumiin yleisemmin. Tiedonhaku toteutettiin laatimalla useita hakulausekkeita, joiden tavoitteena oli löytää laitteen käyttöä ja ominaisuuksia käsittelevät artikkelit. Tietokantahaut toteutettiin useissa eri tietokantoissa (Pubmed, Medic, Embase, OVID Medline, Scopus, Science Direct) ja lopulta katsaukseen sisällytettiin kolme julkaisua, joiden pohjalta aiheeseen tutustuttiin. Katsauksen perusteella FNS:n todettiin vastaavan mekaanisten ominaisuuksiensa osalta reisiluun kaulan murtumien hoidossa nykyisin käytettäviä yleisempiä osteosynteesimenetelmiä, kuten kolmea ruuvia. Tutkimukset antavat viitteitä menetelmän pätevyydestä myös kliinisessä käytössä. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta näiden tulosten vahvistamiseksi.
Keywords: reisiluun kaulan murtuma, Femoral Neck System, FNS