Maahanmuuttajalapsen poikkeava verenkuva - huomioi hemoglobiinisairaudet ja taustatekijät - Grönroos, Marika; Utriainen, Pauliina (Suomen lääkäriliitto, 2025)
- Tyypillisin maahanmuuttajalapsen verenkuvan poikkeavuus on anemia. Sitä esiintyy lähes puolella pakolaistaustaisista lapsista.
- Anemian taustalla voi olla muun muassa aliravitsemus, infektio, krooninen sairaus tai perinnöllinen hemoglobiinisairaus.
- Perinnöllisessä hemoglobiinisairaudessa muodostuu joko liian vähän (talassemia) tai rakenteeltaan poikkeavaa (yleisimmin sirppisolutauti) hemoglobiinin globiiniketjua.
- Terveillä afrikkalaistaustaisilla lapsilla neutrofiiliarvot voivat olla suomalaisiin viitearvoihin nähden matalia afrikkalaisväestössä yleisen geenipolymorfismin vuoksi.