Tietojärjestelmän kehitysmenetelmän valinta - Nurminen, Henri (My University, 2025)
Tietojärjestelmän kehitysmenetelmiä on olemassa valtava määrä ja niitä on tutkittu jo vuosikymmeniä. Tästä huolimatta kehitysmenetelmän valinnan perusteita ja kriteereitä on tutkittu vähän. Tämän tutkielman tarkoitus on tutkia, millaisia tietojärjestelmän kehitysmenetelmiä on olemassa ja miten kehitysmenetelmä pitäisi valita. Tutkielmassa käydään myös läpi, millaisia kriteereitä on otettava huomioon kehitysprojektille sopivaa kehitysmenetelmää valittaessa. Vastauksia haetaan seuraavien tutkimuskysymysten kautta: 1. Millaisia tietojärjestelmänkehitysmenetelmiä on? 2. Millaisia menetelmiä on kehitysmenetelmän valitsemiseksi? 3. Millaisia kriteereitä kehitysmenetelmän valitsemiseksi on? Ensimmäiseen tutkimuskysymykseen vastataan käymällä läpi erilaisia, yleisimpiä sekä tunnetuimpia kehitysmenetelmiä. Perinteisen, suoraviivaisen vesiputousmallin lisäksi käymme läpi yleisimpiä ketterän kehityksen menetelmiä (engl. agile methods). Käsiteltävät ketterän kehityksen menetelmät ovat Scrum, DevOps sekä Scaled Agile Framework. Toiseen tutkimuskysymykseen vastataan esittelemällä kaksi erilaista viitekehystä, jotka on tarkoitettu avustamaan sopivan kehitysmenetelmän valinnassa. Käsiteltävät viitekehykset ovat tutkakaavio sekä kontingenssiteoriaan perustuva valintamenetelmä. Kolmanteen tutkimuskysymykseen vastataan taulukoimalla kehitysmenetelmien valinnan menetelmistä sekä itse tietojärjestelmien kehitysmenetelmistä useita kriteereitä, joita vertaillaan eri kehitysmenetelmien välillä taulukon avulla.
Keywords: tietojärjestelmän kehitysmenetelmä, tietojärjestelmän kehittäminen, vesiputousmalli, ketterän kehityksen menetelmät, SAFe, Scrum, DevOps