Koulurakennuksen ulkopuolisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen alakoulussa - Karvinen, Kaisla; Jurva, Elina (My University, 2025)
Tämä tutkimus käsittelee luokanopettajien näkemyksiä koulurakennuksen ulkopuolisten oppimisympäristöjen käytöstä sekä niiden opetuksellisista hyödyistä ja haasteista. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisesti, ja sitä varten haastateltiin 11:ta eri puolilla Suomea työskentelevää luokanopettajaa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää yleisellä tasolla, mitä ulko oppimisympäristöjä luokanopettajat hyödyntävät opetuksessaan, miten ne vaikuttavat opetukseen sekä mitkä tekijät edistävät tai estävät niiden käyttöä. Aihe on merkityksellinen, sillä ulko oppimisympäristöt tarjoavat monipuolisia pedagogisia mahdollisuuksia, jotka ovat nousseet esiin myös kasvatustieteellisessä keskustelussa. Tutkimus tuottaa ajankohtaista lisätietoa siitä, miten ulko oppimisympäristöjä hyödynnetään nykypäivän kouluissa. Etenkin luokanopettajille tutkimuksen havainnot voivat tarjota konkreettisia esimerkkejä ja perusteluja ulko-oppimisympäristöjen hyödyntämiseen, mikä voi rohkaista heitä integroimaan näitä ympäristöjä osaksi omaa opetustaan.
Keywords: ulko-oppimisympäristöt, oppimiskäsitykset, pedagogiikka, yhteisöllisyys, toiminnallisuus, käytännönläheisyys