Tuotekustannuslaskenta hajautuvassa tuotantoprosessissa, Case X Oy - Laukkarinen, Jesse (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Tämä tutkimus käsittelee hajautuvan tuotantoprosessin tuotekustannuslaskentaa case-yrityksen avulla. Tutkimuksen mielenkiinnon kohteena on case-yrityksessä harjoitettava teurastusteollisuus ja erityisesti sian hajautuva tuotantoprosessi. Hajautuvasta tuotantoprosessista voidaan käyttää myös termiä rinnakkaistuotanto. Tässä tutkimuksessa on päädytty käyttämään termiä hajautuva tuotantoprosessi, sillä se kuvaa parhaiten teurastusteollisuuden lukuisiin haaroihin jakautuvaa rinnakkaistuotantoa. Case-yrityksessä on havaittu tuotantoprosessimuodon aiheuttavan haasteita tuotekustannusten laskennalle. Tämä tutkimus selvittää millaisia haasteita hajautuvasta tuotantoprosessista aiheutuu. Tutkimuksen tutkimusongelma voidaan tiivistää tutkimuskysymyksen muotoon: mitä haasteita hajautuva tuotantoprosessi aiheuttaa tuotekustannuslaskennalle? Tutkimuksen teoriaosiossa käsitellään tuotekustannuslaskennan yleisimpiä menetelmiä sekä esitellään hajautuva ja kokoava tuotantoprosessi. Varsinaista hajautuvaa tuotantoprosessia tarkastellaan ensin akateemisen tutkimuksen näkökulmasta. Tutkimuksen empiriaosiossa keskitytään tarkastelemaan hajautuvaa tuotantoprosessia case-yrityksen sikateurastamon kontekstissa. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimus perustuu tuotekustannuslaskentaa käsittelevään akateemiseen kirjallisuuteen ja tutkimukseen sekä case-yrityksessä toteutettuihin haastatteluihin. Tutkimuksen tulosten perusteella hajautuva tuotantoprosessi vaikeuttaa case-yrityksessä tuotekohtaisten kustannusten laskentaa. Teurastusteollisuudessa tuotannon raaka-aine voidaan leikata lukuisilla eri tavoilla ja leikkuun tulos riippuu leikkuureseptin lisäksi muun muassa työntekijöiden pätevyydestä. Lisäksi kun tuotannon raaka-aine on standardoimatonta, leikattavista lihanpaloista tulee keskenään erisuuruisia. Nämä seikat tekevät lopputuotteiden arvonmäärityksestä haastavaa. Suurin osa lopputuotteiden arvosta koostuu raaka-ainekustannuksista, minkä johdosta lopputuotteille yhteisen raaka-aineen kustannusten kohdistusperusteet vaikuttavat merkittävästi laskennan lopputulokseen. Laskennassa on otettava huomioon, että koko eläin on hyödynnettävä mahdollisimman kannattavasti. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tuotekustannuslaskenta hajautuvan tuotantoprosessin tapauksessa on haasteellista. Aihetta on käsitelty akateemisessa tutkimuksessa, mutta tutkimus ei tunnista kaikkia käytännön laskentaprosessissa ilmeneviä haasteita.