Agile projektiportfolion hallinta : strategian johtaminen hajautetussa ympäristössä - Karttunen, Valtteri (My University, 2020)
Agilella projektiportfolion hallinnalla tarkoitetaan organisaation projektien joukon dynaamista hallintaa. Sen tavoitteena on portfolion arvon maksimointi, portfolion balansointi ja projektien linkittäminen strategiaan. Tämä tutkimus keskittyy strategian toteuttamiseen Agilen projektiportfolion avulla, sillä tämän aspektin tutkiminen on akateemisessa kirjallisuudessa jäänyt vähäiselle huomiolle. Myöskään hajautetun ympäristön vaikutuksia Agileen projektiportfolion hallintaan ei ole tutkittu aikaisemmin. Hajautetussa ympäristössä työskentelyllä tarkoitetaan useammassa kuin yhdessä paikassa työskentelyä. Tutkimus keskittyy siihen, miten Agilea projektiportfolion hallintaa voidaan hyödyntää hajautetussa työskentelyssä strategisesti. Tutkielma on laadullinen. Sen aineisto on kerätty Suomessa toimivilta keskisuurilta ja suurilta ohjelmistoalan yrityksiltä kahdeksalla semi-strukturoiduilla haastattelulla. Näihin haastatteluihin valikoitui projektiportfolion hallinnan ammattilaisia, joilla kaikilla oli useiden vuosien kokemus hajautetusta työskentelystä. Haastatteluiden tulokset avasivat hajautetun työskentelyn tuomia haasteita Agileen projektiportfolion hallintaan sekä toivat lisätietoja strategian toteuttamisesta Agilessa projektiportfolion hallinnassa. Hajautettu työskentely hidastaa toimintaa, vaatii aktiivisempaa työskentelyä ja lisää työkalujen käytön tarvetta. Lisäksi se tuottaa kommunikointivaikeuksia ja ongelmia luottamuksen syntymiseen. Agile projektiportfolio tarjoaa mahdollisuuden projektien linkittämiselle strategiaan, projektien priorisointiin ja valintaan sekä strategian jalkautukseen projekteille. Myös kilpailullisen edun hakeminen, liiketoiminnan suuntaaminen sekä strategiaan vaikuttaminen voidaan toteuttaa sen avulla. Haastattelujen analysoinnissa huomataan yritysten kärsivän hajautetun työskentelyn aiheuttamista ongelmista eri tavoilla. Hajautetun työskentelyn vaikutukset Agileen projektiportfolion hallintaan riippuvat sekä hajautuksen asteesta että hajautetun työskentelyn kypsyydestä. Globaalisti hajautettu portfolion hallinnan tiimi kärsii hajautetun työskentelyn vaikutuksista maan sisäisesti hajautettua tiimiä enemmän. Tähän liittyy erityisesti aikavyöhyke-erojen tuottamat hankaluudet, tiimiytymisen vaikeus ja työn teon hitaus globaalissa työskentelyssä. Mainittakoon vielä, että haastattelujen perusteella vaikuttaa siltä, että strategian toteuttaminen Agilen projektiportfolion hallinnan keinoin on vielä kehitysvaiheessa Suomessa toimivilla ohjelmistoalan yrityksillä. Huomiota pitäisi kiinnittää entistä enemmän etenkin projektien linkittämiseen strategiaan sekä projektien priorisointi- ja valitsemismallien kehittämiseen.
Keywords: agile projektiportfolion hallinta, projektiportfolio, strateginen johtaminen, hajautettu työ, agile, ketterät menetelmät, projektijohtaminen