Rauha, joka lopettaa kaikki sodat : The Timesin ja Pioneerin uutisointi ensimmäisen maailmansodan rauhanprosessista 18.1.1919 - 28.6.1919 - Naakka, Jaakko (My University, 2021)
Tämä Pro gradu -tutkielma käsittelee The Timesin ja Pioneerin uutisointia ensimmäisen maailmansodan päättäneestä rauhanprosessista tammikuusta 1919 kesäkuuhun 1919. Osana tätä rauhanprosessia työ tarkastelee Pariisin rauhankonferenssia sekä Saksan, Venäjän ja bolsevismin vaikutusta lehtien uutisointiin rauhanprosessista. Tutkimuksessa vertailen lehtien uutisointia toisiinsa ja tutkimuskirjallisuuteen sekä tarkastelen niiden uutislinjojen kehitystä rauhanprosessin edessä keväällä ja pyrin löytämään linjoihin vaikuttavia taustatekijöitä. Alkuperäislähteinä käytän The Timesin ja Pioneerin digitoituja verkkoarkistoja. The Times kannatti koko rauhanprosessin ajan Saksan rankaisemista, ankaraa rauhaa ja bolsevismin leviämisen estämistä. The Timesin ajama ankara rauha vastasi rauhankonferenssin työn tuloksia, vaikka kevään aikana se joutuikin puolustuskannalle Britannian pääministerin Lloyd Georgen yrittäessä lieventää rauhanehtoja. Pioneer sen sijaan oli koko kevään ajan sovittelevan rauhan takana ja kritisoi rauhan konferenssia lupausten pettämisestä, koska konferenssi ajoi ankaria rauhanehtoja. Vaikka ankara rauha solmittiin, niin lehden linja sai loppu keväänä jonkin verran tukea myös virallisilta tahoilta Lloyd Georgen ja brittidelegaation havahtues-sa rauhanehtojen ankaruuteen. Molempien lehtien uutislinjat säilyivät koko kevään aikana samana, eivätkä ne sortuneet sokeasti tukemaan tai kritisoimaan rauhanprosessia. The Times pyrki koko prosessin ajan kannattamaan ankaraa rauhaa kritisoimalla tarvittaessa päättäjiä, jotka epäröivät sen järkevyyttä. Pioneer taas kritisoi rauhanprosessia johdonmukaisesti Yhdysvaltojen presidentti Wilsonin periaatteiden pohjalta.
Keywords: yleinen historia, historia, pro gradu -tutkielmat, Iso-Britannia, Ensimmäinen maailmansota, sanomalehdet, Pariisin rauhankonferenssi, Venäjä, bolševismi, kommunismi, Venäjän sisällissota, Saksa, Kansainliitto, Versaillesin rauhansopimus