Hinnoittelu asiakkuussalkkujen johtamisessa B2B-selluliiketoiminnassa : Asiakaskohtainen hinnoittelu kannattavuuden ajurina - Saarikoski, Juha (My University, 2025)
Hinnoittelu on B2B-ympäristössä keskeinen, mutta suhteellisen vähän tutkittu aihe. Hinta on markkinointimixin ainoa elementti, joka toimii tulovirran lähteenä, kun taas muut elementit edustavat kustannuksia ja keskittyvät arvon luomiseen. Silti teollisessa B2B-kontekstissa hinnoittelua on tutkittu vähemmän kuin B2C-markkinoilla, joka voi johtua hinnanmuodostuksen monimutkaisuudesta ja neuvottelujen suuresta roolista yritysten välisessä kaupankäynnissä. Hinta on strateginen tekijä, joka ohjaa neuvotteluja ja vaikuttaa asiakkuuksien taloudelliseen arvoon. Tämä tutkimus vastaa tunnistettuun tutkimusaukkoon yhdistämällä asiakasportfoliojohtamisen ja strategisen hinnoittelun keinot asiakkuuksien kannattavuuden parantamiseksi sekä kehittämällä ratkaisuja, jotka tukevat case-yrityksen pitkän aikavälin kannattavuutta. Hinnoittelun hallinta on siten keskeinen tekijä B2B-yritysten kannattavuuden ja kilpailukyvyn varmistamisessa. Tutkimuksen tarkoituksena on kehittää case-yritykselle asiakasportfoliojohtamisen malli, joka tukee hinnoittelua ja kannattavuuden sekä kilpailukyvyn parantamista pitkällä aikavälillä teollisessa B2B-selluliiketoiminnan ympäristössä. Tutkimuksessa analysoidaan asiakasportfoliojohtamisen (CPM) avulla salkkukohtaisia kannattavuuksia ja tarkastellaan asiakkuuksien strategisia arvoja yrityksen näkökulmasta katsottuna. Tutkimus toteutettiin toimintatutkimuksena B2B-selluliiketoiminnassa toimivan case-yrityksen aineistolla, hyödyntäen kustannus- ja asiakasdataa. Aineisto oli määrällistä, jonka avulla asiakaskohtaisia kannattavuuksia voitiin määrittää numeerisesti, mutta analysointi tapahtui laadullisena kuvailuna. Toimintatutkimukselle on ominaista, että voidaan hyödyntää määrällisiä ja laadullisia menetelmiä yhdessä aineiston analysoinnissa. Tulokset osoittavat ja tukevat asiakasportfoliojohtamisen keskeisiä havaintoja asiakkuuksien eri arvoista ja niiden strategisesti erilaisia merkityksiä kohdeyritykselle. Tulokset osoittavat myös, että asiakasportfolion segmentointi salkkukohtaisesti voi tukea kannattavuuden hallintaa. Aiemmat tutkimukset ovat tarkastelleet hinnoittelua ja asiakasportfolion hallintaa toisistaan riippumattomina teemoina. Hinnoittelua on B2B-kontekstissa tarkasteltu monista näkökulmista, kuten strategisista hinnoittelumalleista ja hinnoitteluvoiman kehittämisestä, kun taas asiakasportfolion hallinta on usein painottunut segmentointiin ja resurssien kohdentamiseen markkinoinnin ja suhdejohtamisen viitekehyksessä. Tämä tutkimus yhdistää nämä kaksi näkökulmaa ja osoittaa, että hinnoittelun logiikka voidaan kytkeä asiakasportfoliojohtamiseen ja hyödyntää strategisena ohjausmekanismina pääomavaltaisella toimialalla, jossa kustannusten hallinta ja kapasiteetin käyttöaste ovat kriittisiä. Tutkimus tarjoaa lopuksi kehitetyn asiakasportfoliojohtamisen mallin, joka tukee case-yrityksen myyntipanostusten ja hinnoittelun strategista kohdentamista sekä helpottaa asiakkuuksien ja kannattavuuden hallintaa pitkällä aikavälillä.
Keywords: Asiakasportfoliojohtaminen, B2B-hinnoittelu, hinnoittelustrategiat, asiakassalkutus, B2B-selluliiketoiminta