Monialustainen ohjelmistokehitys : teknologiat ja käyttäjäkokemus - Lassy, Onni (My University, 2025)
Monialustainen ohjelmistokehitys pyrkii tuottamaan usealla laitteella toimivia sovelluksia ja tarjoamaan yhdenmukaisen käyttäjäkokemuksen eri alustojen välillä. Tässä kandidaatin tutkielmassa aihetta tarkasteltiin kirjallisuuskatsauksena monialustaisesta tutkimuskentästä. Havaittiin, että suurin osa akateemisesta kirjallisuudesta liittyy mobiilialustoihin, käyttäjäkokemukseen ja monialustakehyksiin. Aineiston pohjalta tarkasteltiin tapoja monialustaisen käyttäjäkokemuksen saavuttamiseksi teknologisilla ratkaisuilla ja suunnitteluperiaatteilla. Tutkielmassa ei esitetä parhaita käytäntöjä monialustaiseen kehitykseen, vaan jäsennetään käyttäjäkokemukseen keskeisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten käyttöliittymät, suunnitteluperiaatteet, kehitysratkaisut ja testaus. Lopputuloksena muodostuu kattava kokonaiskuva monialustaisesta terminologiasta ja teknologioiden merkityksestä käyttäjäkokemukseen. Monialustaisuus on merkittävä osa ohjelmistokehityksen tutkimuskenttää. Tutkimusala hyötyisi kuitenkin nykyistä laajemmasta teknisestä tarkastelusta ja laitteistojen kasvavan moninaisuuden huomioimisesta. Tämä voisi parantaa akateemisen tutkimuksen käytännön hyötyjä monialustaisessa ohjelmistokehityksessä.
Keywords: monialustaisuus, ohjelmistokehitys, käyttäjäkokemus, käyttöliittymät, kehityskehykset