Aortic Stenosis and Heart Failure – Invasive Treatment and Prognosis - Jalava, Maina P. (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2021)
ABSTRACT Background: Aortic stenosis (AS) is one the most common heart valve diseases. Symptomatic AS leads to death within a few years if left untreated. For decades, open heart surgery with surgical aortic valve replacement (SAVR) was the only definitive treatment option. Since the first transcatheter aortic valve replacement (TAVR) procedure in 2002, the annual overall procedure numbers have increased over the last decade. Methods: The nationwide FinnValve registry was created to investigate the outcomes of TAVR and SAVR treatments in Finland from 2008 to 2017, herein with special interest in patients with heart failure. Results: The FinnValve registry includes data from 6463 patients who underwent primary TAVR (2130 patients) or SAVR with bioprosthesis (4333 patients) for severe AS. Annual SAVR and TAVR numbers were 367 and 21 in 2008, 565 and 181 in 2013 and 335 and 622 in 2017 (p<0.0001). Since 2008, two-year survival improved from 71.4% to 83.9% for TAVR (p<0.001), and from 87.2% to 91.6% for SAVR (p=0.006). The prevalence of recent acute heart failure and left ventricular systolic dysfunction were 11.4% and 20.8% in the SAVR cohort and 11.3% and 27.7% in the TAVR cohort, respectively. Both acute heart failure and systolic dysfunction were associated with increased morbidity and mortality after TAVR and SAVR when compared to no heart failure. After acute heart failure, 3-year survival in the TAVR cohort were 66.6% and in the SAVR cohort 68.6%, respectively (p=0.166). In patients with left ventricular dysfunction 4-year survival after TAVR was 65.9% and 69.6% after SAVR (RMST ratio, 1.002, 95%CI 0.929–1.080, p=0.964). Conclusions: TAVR has led to a more widespread use of invasive treatment for severe AS. Both acute heart failure and left ventricular dysfunction are associated with increased morbidity and mortality. TAVR is a valid alternative to SAVR in these patients. Intermediate survival is similar in heart failure patients KEYWORDS: Aortic stenosis, heart failure, surgical aortic valve replacement, SAVR, transcatheter aortic valve replacement, TAVR.

TIIVISTELMÄ Tausta: Aorttaläppäahtauma on yleinen sydämen läppävika. Oireinen tauti johtaa hoitamattomana kuolemaan muutamassa vuodessa. Avosydänkirurginen keinoläppäleikkaus (surgical aortic valve replacement, SAVR) oli pitkään ainoa parantava hoitovaihtoehto. Vuodesta 2002 alkaen sen rinnalla vaihtoehtona on ollut katetriläppätoimenpide (transcatheter aortic valve replacement, TAVR). Tämän seurauksena aorttaläppätoimenpiteet ovat sittemmin lisääntynet nopeasti. Metodit: Kansalliseen FinnValve-rekisteriin on kerätty TAVR- ja SAVRpotilaiden tiedot Suomessa vuosilta 2008–2017. Selvitimme hoidon ja ennusteen kehittymistä tänä aikana. Erityinen mielenkiinto kohdistui potilaisiin, joilla on sydämen vajaatoiminta. Tulokset: FinnValve-rekisteri käsittää 6 463 potilasta, joille on tehty vaikean aorttaläppäahtauman vuoksi joko primaarinen TAVR (2 130 potilasta) tai SAVR biologisella keinoläpällä (4 333 potilasta). Vuosina 2008, 2013 ja 2017 kirurginen läppätoimenpide tehtiin 367, 565 ja 335 potilaalle ja katetriläppätoimenpide 21, 181 ja 622 potilaalle (p < 0.0001). Tutkimusajanjakson aikana kahden vuoden elossaolo parani 71,4–83,9 % TAVR:n jälkeen (p < 0,001), ja 87,2–91,6 % SAVR:n jälkeen (p = 0,006). Akuutin sydämen vajaatoiminnan ja vasemman kammion systolisen vajaatoiminnan esiintyvyydet olivat 11,4 % ja 20,8 % SAVR-kohortissa ja 11,3 % sekä 27,7 % TAVR-kohortissa. Sekä akuutti että systolinen vajaatoiminta lisäävät sairastavuutta ja kuolleisuutta verrattuna normaaliin sydämen toimintaan. Akuuttiin vajaatoimintaan sairastuneiden potilaiden elossaolo 3 vuoden kohdalla oli 66,6 % TAVR:n ja 68,6 % SAVR:n jälkeen, p = 0,166. Vasemman kammion systolista vajaatoimintaa sairastavien potilaiden 4 vuoden elossaolo oli TAVR:n jälkeen 65,9 % ja 69,6 % SAVR:n jälkeen (RMST ratio, 1,002, 95 % CI 0,929–1,080, p = 0,964). Päätelmät: TAVR:n käyttö on lisääntynyt nopeasti aorttaläppäahtauman hoitona. Sekä akuutti sydämen vajaatoiminta että vasemman kammion systolinen vajaatoiminta lisäävät aorttaläppäahtaumapotilaiden sairastavuutta ja kuolleisuutta. TAVR vaikuttaa olevan hyvä vaihtoehto SAVR:n rinnalla vajaatoimintapotilaille. Keskipitkän seuranta-ajan kuolleisuus on yhtä hyvä kummankin toimenpiteen jälkeen näillä potilailla. AVAINSANAT: Aorttaläppäahtauma, sydämen vajaatoiminta, SAVR, TAVR.