ESG-luokituksen yhteys yrityksen taloudelliseen suoriutumiseen ulkoisen kriisin aikana : Empiirinen tutkimus STOXX Europe 600 -osakeindeksin yhtiöistä 2020–2021 - Sevon, Elmo (My University, 2023)
Yleinen kiinnostus vastuullisuutta kohtaan on lisääntynyt merkittävästi, ja tätä kehitystä ovat tukeneet entisestään viime vuosina maailmaa koetelleet lukuisat kriisit ja konfliktit. Lisääntynyt vastuullisuustietoisuus näkyy yhä enemmän myös alati tiukentuvassa sääntelyssä ja uudenlaisissa vastuullisuusdirektiiveissä, joiden myötä vastuullisuuskäytännöt ja niistä raportoiminen eivät enää kaikilta osin perustu yritysten vapaaehtoisuuteen. Säilyttääkseen kilpailuetunsa, yritysten onkin mukauduttava toimimaan uusien lakisääteisten vaatimusten mukaisesti, mikä tukee yrityksiä huomioimaan ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintonäkökulman (ESG) tekijät osana omaa toimintaansa. Vastuullisuuden merkityksen lisääntyessä myös ESG:n ja yritysten taloudellisen suoriutumisen välistä yhteyttä on alettu tutkia varsin laajasti, mutta saavutetut tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia. Lisäksi aikaisemmat tutkimukset ovat kohdistuneet pääasiassa Euroopan ulkopuolelle ja normaaliolosuhteisiin, jättäen tilaa Euroopan markkinoille ja ulkoisen kriisin aikaan kohdistuvalle tutkimukselle. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on vastata kyseiseen tutkimusaukkoon ja selvittää, onko ESG yhteydessä yrityksen taloudelliseen suoriutumiseen ulkoisen kriisin aikana. Tässä tutkielmassa tarkastellaan ESG-luokituksen ja yrityksen taloudellisen suoriutumisen yhteyttä ulkoisen kriisin aikana. Tutkielma toteutetaan eurooppalaisilla STOXX Europe 600 -osakeindeksin yrityksillä vuosien 2020–2021 välillä, pitäen sisällään joulukuussa 2019 alkaneen koronaviruspandemian ja rajoittuen aikaan ennen Ukrainan sotaa sekä energiakriisiä. Tutkimuksen empiirinen osuus suoritetaan kvantitatiivisen tutkimusotteen mukaisesti hyödyntämällä Pearsonin korrelaatiomatriisia ja lineaarista regressioanalyysia tutkimusmenetelminään. Tutkielman aineisto koostuu 690 havaintoyksiköstä kattaen 16 eri Euroopan maata (Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta). Tutkimuksessa käytetään Refinitivin Eikon-tietokannan tarjoamaa dataa ESG:n ja tutkimuksen kannalta keskeisten taloudellisten tietojen osalta. Yrityksen taloudellista suoriutumista mitataan tilinpäätösperusteisella kokonaispääoman tuottoasteella (ROA). Tutkimustulokset osoittavat, että Pearsonin korrelaatiolla havaitaan vain heikko yhteys ESG- luokituksen ja yrityksen taloudellisen suoriutumisen välillä. Sen sijaan lineaarisen regressioanalyysin tulokset viittaavat siihen, että ESG-luokituksen ja yrityksen taloudellisen suoriutumisen välillä vallitsee positiivinen ja tilastollisesti erittäin merkitsevä yhteys Euroopan markkinoilla COVID-19-kriisin aikana suoriutumista mitatessa ROA:lla. Toisaalta tulokset lisäksi osoittavat lähemmän analysoinnin myötä, että millään ESG:n osa-alueella ei yksittäin tarkasteltuna ole tilastollisesti merkitsevää yhteyttä yrityksen ROA:an COVID-19-kriisin aikana. Näin ollen tämän tutkimuksen tulokset ovat osittain ristiriidassa aikaisemman akateemisen kirjallisuuden kanssa.
Keywords: ESG, vastuullisuus, yrityksen taloudellinen suoriutuminen, ulkoinen kriisi, COVID-19, koronaviruspandemia