Henkilötietojen käsittelyn oikeudelliset edellytykset liikennepalvelulain mukaisessa puolesta-asioinnissa - Tammisto, Katri (My University, 2025)
Tutkielma tarkastelee liikennepalvelulain mukaista puolesta-asiointia henkilötietojen käsittelyn näkökulmasta. Keskeisenä tutkimuskysymyksenä on, millaisia lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja rajoituksia henkilötietojen käsittelyyn kohdistuu puolesta-asioinnissa. Jatkokysymyksenä selvitetään, millaisin ratkaisuin erityisesti asiakkaan henkilöllisyyden varmistaminen voidaan toteuttaa sääntelyn asettamassa viitekehyksessä. Tutkimus sijoittuu valtiosääntöoikeuden ja oikeusinformatiikan aloille, ja sen metodina on lainoppi eli oikeusdogmatiikka. Analyysissa käytetään sanamuodon mukaista, systemaattista ja teleologista tulkintaa. Lähdepohjana toimivat säädökset, lainvalmisteluaineisto, viranomaisjulkaisut ja oikeuskirjallisuus sekä rajallinen oikeuskäytäntö. Tutkimuksen tulosten perusteella puolesta-asioinnissa henkilötietojen käsittely on mahdollista vain, mikäli se täyttää sekä tietosuojalainsäädännön periaatteet että liikennepalvelulain vaatimukset rajapintojen avoimuudesta ja esteettömyydestä. Henkilöllisyyden varmistaminen nousee erityiskysymykseksi, jossa luotettavuuden, tietosuojan ja palvelun saavutettavuuden tavoitteet on sovitettava yhteen. Analysoidut tunnistusratkaisut osoittautuvat kukin kompromisseiksi, joista mikään ei täytä täydellisesti kaikkia sääntelyn vaatimuksia. Nykytilanteessa todennäköisesti toimivin ratkaisu löytyy kevyesti todennetun käyttäjätilin ja kirjautumisen yhdistelmästä, vaikka sekin edellyttää tapauskohtaista arviointia. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, että puolesta-asioinnin onnistunut toteutus vaatii vielä sääntelyn ja käytäntöjen selkeyttämistä sekä eri toimijoiden yhteistyötä. Tietosuojan huomioimista ei tule nähdä pelkkänä rajoitteena, vaan myös luottamusta lisäävä laatutekijä, joka tukee palvelujen toimivuutta ja hyväksyttävyyttä.
Keywords: liikennepalvelulaki, liikenne palveluna, puolesta-asiointi, henkilöllisyyden varmistaminen, henkilötiedot, henkilötietojen käsittely, sähköinen tunnistaminen, tietosuoja