Johdon laskentatoimi osana johdon ohjausta ohjelmistostartup-yrityksissä : Johdon laskentatoimen järjestelmien hyödyntäminen ja siihen vaikuttavat tekijät ohjelmistostartup-yrityksissä - Malinen, Aino (My University, 2019)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten johdon laskentatoimea hyödynnetään osana johdon ohjausta ohjelmistostartup-yrityksissä ja mitkä tekijät tähän vaikuttavat. Tutkimuksen avulla pyritään ymmärtämään ohjelmistostartup-yritysten erityispiirteiden vaikutusta johdon laskentatoimen hyödyntämiseen. Tutkimuksen aihe on tunnistettu ajankohtaiseksi, sillä aiheesta on vain vähän aiempaa tutkimusta, vaikka ohjelmistostartup-yritysten kansantaloudellinen merkitys on kasvanut voimakkaasti. Ohjelmistostartup-yritykset tarjoavat mielenkiintoisen tutkimuskohteen johdon laskentatoimen järjestelmien hyödyntämisestä epävarmassa ja innovatiivisessa ympäristössä, jossa muodollinen ohjaus on perinteisesti nähty jopa haitallisena. Tutkimuksessa keskitytään johdon laskentatoimen järjestelmiin, jotka ovat osa laajempaa johdon ohjausjärjestelmien kokonaisuutta. Johdon ohjausjärjestelmien kokonaisuutta tarkastellaan Malmin ja Brownin (2008) kehittämän viitekehyksen avulla. Johdon laskentatoimen ja sen järjestelmien hyödyntämistä tarkastellaan osittain Simonsin (1995) Levers of Control-viitekehyksen avulla. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja se toteutettiin haastattelututkimuksena. Tutkimuksessa tutkittiin neljää elinkaarensa alkuvaiheessa olevaa ohjelmistostartup-yritystä. Tutkimuksessa havaittiin ohjelmistostartup-yrityksien hyödyntävän johdon laskentatoimen järjestelmiä jo yritysten alkuvaiheista lähtien. Tutkimuksen perusteella johdon laskentatoimen järjestelmät muodostavat perustan muodolliselle ohjaukselle, mutta niiden päätöksentekoa tukeva rooli on korostuneempi kuin työntekijöiden ohjausta ja motivointia tukeva. Johdon laskentatoimen järjestelmien kehitykseen ja hyödyntämiseen vaikuttivat kohdeyrityksissä eniten yrityksen strategia, johdon talousosaaminen ja viimeisimmän rahoituskierroksen nostamisen ajankohta. Tutkimuksen mukaan johdon laskentatoimen järjestelmiä hyödynnetään ohjelmistostartup-yrityksissä vähemmän kuin yrityksen johto kokisi hyödyllisenä, johtuen näille yrityksille tyypillisestä epävarmasta ympäristöstä ja resurssipulasta. Tutkimustulokset täydentävät aiempaa tutkimusta ja tarjoavat uutta tietoa ohjelmistostartup-yritysten erityispiirteiden vaikutuksesta johdon laskentatoimen järjestelmiin.
Keywords: johdon laskentatoimen järjestelmät, johdon ohjausjärjestelmät, ohjelmistostartup-yritykset