Downin syndrooma ja suunterveys - Antikainen, Emma (My University, 2021)
Downin syndroomaa esiintyy noin 3600lla henkilöllä Suomessa. Downin syndrooma aiheuttaa keskivaikeaa kehitysvammaisuutta ja tiettyjä tyypillisiä sairauksia ja rakennepoikkeavuuksia. Hammaslääkärin ja suuhygienistin on tärkeää tuntea tyypillisimmät Downin syndrooman piirteet ja vaikutukset terveyteen. Downin syndroomaan voi liittyä immunologisia poikkeavuuksia, diabetesta, kardiovaskulaarisia poikkeamia kuten rakenteelliset sydänviat, reflukstautia ja epilepsiaa. Vastaanotolla nämä tekijät näkyvät muun muassa infektioherkkyytenä, ja suussa hampaiden eroosiona ja parodontiitin nopealla kehittymisellä ja etenemisellä sekä joskus antibioottiprofylaksian tarpeena. Downin syndroomaan liittyvä keskivaikea kehitysvammaisuus voi vastaanotolla vaikeuttaa potilaan ko-operaatiota ja vaikeuttaa suun omahoidon toteutusta kotona. Downin syndroomaa sairastavat tarvitsevat apua hyvän suun omahoidon toteutukseen ja neuvontaa kannattaakin tarjota potilaan lisäksi myös huoltajille ja hoitajille. Apua omahoitoon saa erilaisista suun hoidon apuvälineistä. Tämän kirjallisen katsauksen tarkoituksena on kerryttää perustietoa Downin syndroomasta ja läpikäydä tyypillisimmät suun terveyteen vaikuttavat tekijät. Lisäksi tarkoituksena on antaa suunterveydenhuollon ammattilaisille käytännön vinkkejä Down-potilaan kohtaamiseen ja hoitamiseen.
Keywords: Downin syndrooma, suunterveys, yleisterveys, hammashoito