Pikornavirusvasta-aineiden karakterisointi - Kuusinen, Saara (My University, 2019)
Pikornavirukset muodostavat virusryhmän, johon kuuluu yleisimmät ihmisen taudinaiheuttajat. Pikornavirusinfektioiden aiheuttamat oireet vaihtelevat lievistä, flunssamaisista infektioista vakaviin keskushermostoinfektioihin, mutta suurin osa infektioista on kuitenkin oireettomia. Yleisimpiä ihmisiä infektoivia pikornaviruksia ovat enterovirukset ja rinovirukset, jotka jaetaan 15 lajiin. Näistä seitsemässä lajissa on ihmisiä infektoivia pikornaviruksia ja yhteensä niissä on 284 virustyyppiä. Enterovirukset ovat yleisin aseptisen eli ei-bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen aiheuttaja, kun taas rinovirukset ovat yleisin hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Vaikka entero- ja rinovirusinfektioille ei ole olemassa lääkettä, niiden diagnostiikka on tärkeää. Enterovirusten erottaminen herpesviruksista, joihin on lääke, on tärkeä osa keskushermostoinfektiodiagnostiikka. Rinovirukset aiheuttavat yli 50% hengitystieinfektioista ja niiden erottaminen bakteeriperäisistä infektioista estää turhaa antibioottihoitoa. Entero- ja rinovirusten diagnostiikka tehdään nykyisin pääosin polymeraasiketjureaktiomenetelmillä, jotka soveltuvat antigeeninosoitustestejä huonommin potilasläheiseen diagnostiikkaan. Virustyyppien välillä on merkittävää antigeenista vaihtelua, minkä vuoksi laajakirjoisesti eri virustyyppejä tunnistavien vastaaineiden kehittäminen on haastavaa. Diplomityön tavoitteena oli kartoittaa kaupallisten entero- ja rinoviruksia laajakirjoisesti tunnistavien monoklonaalisten vasta-aineiden tunnistusprofiileja eri rinovirustyyppejä vastaan immunofluoresenssimenetelmällä. Lisäksi tavoitteena oli tutkia laajakirjoisten vasta-aineiden soveltuvuutta entero- ja rinoviruspartikkelien tunnistukseen ArcDia International Oy Ltd:n kehittämällä mariPOC-testijärjestelmällä. Työssä havaittiin, että kaikki testatut vasta-aineet tunnistivat enemmän rinovirustyyppejä, kuin mitä tuoteselosteissa oli mainittu. Parhaimmillaan yksittäisellä vasta-aineella pystyttiin tunnistamaan jopa 67 rinovirusta 99 testatusta tyypistä. MariPOC-testijärjestelmällä ei kuitenkaan onnistuttu tunnistamaan rinoviruksia millään vastaaineyhdistelmällä, mikä saattaa johtua esimerkiksi vasta-aineiden matalasta affiniteetistä. Tulokset osoittavat, että rinoviruksien pintarakenteissa on konservoitunut epitooppi. Tämä epitooppi voitaisiin selvittää esimerkiksi cryo-elektronimikroskopian avulla, mikä mahdollistaisi tulevaisuudessa korkeampiaffiniteettisten diagnostisten vasta-aineiden kehittämisen rinovirusten ja enterovirusten tunnistamiseksi.
Keywords: rinovirus, enterovirus, antigeeniosoitustesti